Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT vägrar direktsända

Moderater och socialdemokrater är nöjda. SVT ger signalen att den stora europeiska debatten inför EU-valet är oviktig.

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

På torsdag kväll klockan 21.00 inleds en historisk tv-debatt. För första gången kommer det att hållas en tv-debatt med europeiska politiker som alla gör anspråk på att leda EU-kommissionen, det vill säga den EU-institution som har ensamrätt på att lägga fram nya lagförslag inom unionen. Därifrån kommer europeiska säkerhetsregler för elprodukter. Därifrån regleras hur mycket generalagenten får styra över den lokala bilhandlaren. Därifrån kommer lagförslag om hur innehållsförteckningarna ska se ut på maten du köper.

Om sådant beslutas på europeisk nivå är det också väsentligt att svenska väljare får ta del av en europeisk debatt, alltså ett bredare perspektiv än den debatt som förs mellan de svenska partierna. Det är till slut så att även politiker från Polen, Danmark, Kroatien, Slovenien och alla de andra 28 medlemsländerna har ett inflytande över vår vardag.

Ett steg på vägen är att partigrupperna i EU-parlamentet har nominerat kandidater till EU-kommissionens ordförande. Bland de nominerade finns socialdemokraten Martin Schulz från Tyskland, liberalen Guy Verhofstadt från Belgien och kristdemokraten Jean-Claude Juncker från Luxemburg. Även om vi bortser från att de är nominerade till att leda EU-kommissionen, så har denna debatt ett allmänintresse. Det rör sig om personer som redan utövat ett stort inflytande över EU – och därmed vår vardag.

Även i det EU-skeptiska Storbritannien kommer debatten att direktsändas av BBC.

Det är framför allt två partier i Sverige som inte gillar tanken att partigrupperna på Europanivå har nominerat kandidater till EU-kommissionens ordförande. Det är Socialdemokraterna och Moderaterna. Argumentet från Stockholmseliten i dessa båda partier är bland annat att varken Martin Schulz från Tyskland, Jean-Claude Juncker från Luxemburg eller Guy Verhofstadt från Belgien står på några svenska valsedlar. Men det är ett argument som bara kan användas med just ett perspektiv från inskränkta stockholmare. Med det argumentet skulle vi få ställa in partiledardebatterna inför riksdagsvalet. Varken Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven står på någon av valsedlarna i Örebro län.

I stället för att direktsända debatten kl 21.00 på kvällen den 15, körs den dagen efter i Kunskapskanalen. Signalen är att SVT betraktar den som oviktig. Kanske är det just det inskränkta Stockholmsperspektivet som styr SVT. Eller har SVT gjort Moderaternas och Socialdemokraternas bild av Europa till sin?

Mer läsning

Annons