Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tala till väljare – inte nördar

Hallå Alliansen! Gå till val på lägre arbetsgivaravgifter för unga och rut-avdrag, inte på att Socialdemokraterna är ”elaka”.

Annons

Det börjar redan märkas att det är valrörelse. Det har till och med börjat dyka upp valaffischer på vissa anslagstavlor i Örebro. Men nu måste partierna se till att valrörelsen inte havererar.

På söndagen pratade statsminister Stefan Löfven i SVT:s Agenda om hur taskiga allianspartierna var när de inte tog hans utsträckta hand. Och Annie Lööf fick berätta hur taskiga Socialdemokraterna var som bröt mot uppgörelsen om friskolorna. Fast hon tillade att det inte blir något misstroendevotum mot Stefan Löfven de kommande veckorna. Teoretiskt sett hade Alliansen kunnat stoppa nyvalet genom att rikta ett misstroendevotum mot Stefan Löfven. Men det verkar nu vara uteslutet. Den 29 december kommer regeringen formellt att utlysa nyval.

Tävlingen i att utmåla motparten som allmänt elak leder absolut ingenstans. Förra veckans intriger i riksdagen hör redan till historien. Nyvalet är liksom redan ett faktum. Väljarna ska den 22 mars ta ställning till vilka partier som ska styra Sverige. Och då måste Stefan Löfven, Annie Lööf, Jan Björklund och alla de andra börja prata om vad de vill göra med landet – och sluta prata om hur elak motparten är.

Alliansen borde damma av och förbättra det valmanifest som presenterades inför valet i september. Den budget som riksdagen har antagit är naturligtvis en utgångspunkt. Men räkna samtidigt med att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer utnyttja den – för att slå underifrån. De kommer att agera som oppositionspartier mot det beslut som riksdagen har fattat.

Både Alliansens och de rödgrönas ledare gör klokt i att vara fundera lite innan de säger att ”aldrig någonsin” kan samarbeta med det andra blocket.

Det är bättre att vara glad över sin egen politik än att gnälla på motståndarens intriger. Det sistnämnda må intressera politiska nördar på tidningarnas ledarsidor – men inte väljarna.

Mer läsning

Annons