Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk dig för Reinfeldt!

Statsminister Fredrik Reinfeldt räknar med att det blir ytterligare ett jobbskatteavdrag vid nästa årsskifte. De som arbetar skulle därmed få ytterligare mellan 190 och 375 kronor i månaden.

Annons

 Lite mer pengar att bestämma över själv. Lite mer kvar på kontot, efter uttaget på bankomaten.

Fredrik Reinfeldt vill därefter göra ytterligare sänkningar av inkomstskatten, om ekonomin tillåter.

Jobbskatteavdraget har blivit en succé. Ekonomiskt har det bidragit till att hålla efterfrågan uppe under en svår ekonomisk nedgång. Politiskt har Moderaterna och Alliansen visat att de månar om låg- och medelinkomsttagare. Dessutom har Socialdemokraterna stegvis accepterat skattesänkningarna. Det har inte ens funnits något riktigt motstånd från oppositionen.

Sjuksköterskor, vårdbiträden, lärare, metallarbetare och andra vanliga yrkesgrupper har fått rejäla skattesänkningar.

Ytterligare ett jobbskatteavdrag om ungefär ett år, skulle kunna stimulera ekonomin ytterligare ett snäpp. Det skulle till exempel bidra till att öka efterfrågan på tjänster. Att det dessutom är populärt gör inte saken sämre.

Poängen med de nya Moderaterna var att partiet på ett tydligare sätt slöt upp bakom den offentligt finansierade välfärden, samtidigt som partiet erbjöd sänkta skatter för låg- och medelinkomsttagare. Och den politiken har kunnat genomföras utan att äventyra de offentliga finanserna.

Men nu borde Fredrik Reinfeldt stanna upp och tänka sig för. Sänkt inkomstskatt är inte det enda som Sverige behöver. Centern föreslår sänkta arbetsgivaravgifter. Folkpartiet vill avskaffa värnskatten. Kristdemokraterna vill ha mer pengar till sjukvården – och sänka skatten för pensionärer. Dessutom finns det investeringar som behöver göras. Järnvägen, för att bara nämna ett exempel.

Risken finns att Fredrik Reinfeldt leder de nya Moderaterna in i ett spår som alltmer kommer att uppfattas som de gamla Moderaterna: sänkta inkomstskatter, sänkta inkomstskatter – och återigen sänkta inkomstskatter. Det låter lite väl mycket som en moderat politik från svunna tider. Om Alliansen ska uppfattas som ett fräscht alternativ även 2014, krävs det något mer.

Mer läsning

Annons