Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk om det varit tvärtom!

Ibland kan det vara intressant att tänka tvärtom. Vad hade hänt om Margot Wallström inte hade kritiserat Saudiarabien?

Annons

Saudiarabien har gjort en markering mot Sverige som går utöver det vanliga. Margot Wallström hade rest till Kairo för att tala på Arabförbundets möte. Först i Kairo fick hon veta att hon inte skulle få tala. Regimen i Saudiarabien sade stopp.

Låt oss anta för ett ögonblick att Margot Wallström inte hade kritiserat Saudiarabien. Då kan vi vara säkra på att hon hade utsatts för en massiv kritik från flera oppositionspartier. Hon hade anklagats för att vara diktaturfjäskare, för att sätta svensk exportindustri före mänskliga rättigheter. Och spekulationerna hade gått ut på att Margot Wallström gör allt för att rädda vapenexporten till den kungliga diktaturen.

Nu gjorde hon inte det. Hon sade som det var. Och det leder till att Saudiarabien gör en skarp diplomatisk markering.

Moderaternas Karin Enström säger i rätt luddiga ordalag att ”det finns en risk för att man bränner relationerna till länderna i regionen” och att ”ansvaret för utrikespolitiken ligger på regeringen”. Hon får en direkt fråga från TT: ”Du kritiserar alltså inte Saudiarabien för detta?” På det svarar Karin Enström ”Det är klart att det är väldigt olyckligt att först bli inbjuden och sen inte få hålla sitt tal.” Alltså: Hon undviker medvetet att kritisera Saudiarabien.

I Moderaternas principprogram finns ett avsnitt om ”Solidaritet utan gränser”. Där står det bland annat att ”demokratiska stater har ett ansvar att försvara demokratin och att alltid argumentera för demokratin som idé”. Moderaterna kanske skulle ha lagt till en mening om att det finns villkor för att argumentera för demokrati. Det får inte reta diktaturen i onödan. Det får inte skada svensk exportindustri. Och den där meningen om att ”Sverige ska vara en aktiv röst i världen” kan därmed också strykas. Något för nästa partistämma att ta itu med! För det vore ju illa om programmet inte stämmer överens med vad partiets talespersoner säger.

Mer läsning

Annons