Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk om Reinfeldt avgår

De rödgröna tillåter Sverigedemokraterna att göra en maktdemonstration.

Annons

Den budgetstrid som nu pågår i riksdagen är rätt pinsam. De rödgröna partierna har bestämt sig för att göra en maktdemonstration. Även om de inte pratar direkt med varandra, samordnar De rödgröna sin insats med Sverigedemokraterna.

Tanken med riksdagens budgetregler är att en tillfällig majoritet i riksdagen inte ska kunna bryta ut en liten del av ett budgetförslag, för att ge regeringen en snyting. Men nu går de vid sidan av budgetreglerna genom ett utskottsinitiativ.

Om Fredrik Reinfeldt vore riktigt tuff så skulle han säga att han lämnar in regeringens avskedsansökan, om förslaget om höjd brytpunkt för statlig skatt inte går igenom.

Då skulle talmannen få gå till Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen och fråga om han är beredd att bilda en regering, med Sverigedemokraterna som en del av underlaget. Svaret skulle inte kunna bli något annat än nej. Och så skulle Fredrik Reinfeldt komma tillbaka som statsminister. Ett liknande scenario utspelades 1990, när Ingvar Carlssons regering lade fram ett paket som bland annat innebar strejkförbud.

Höjd brytpunkt för statlig skatt är inte den avgörande fråga som en regering står och faller med. Därför kommer Fredrik Reinfeldt inte att ställa kabinettsfråga.

Låt oss anta för ett ögonblick att det hade varit tvärtom, att en socialdemokratisk regering hade lagt ett förslag till budget. Och i ett taktiskt drag lägger Alliansen fram ett utskottsinitiativ som får stöd av Sverigedemokraterna och som fäller en del av budgeten. Det hade blivit en förfärligt liv. Vi hade fått höra en kaskad av moralisk indignation från Socialdemokraterna. Vi hade fått höra att Alliansen äventyrar både landets ekonomi och regeringens förmåga att styra landet.

Men nu är det De rödgröna som tar hjälp av Sverigedemokraterna för att luckra upp riksdagens budgetregler. Det är ingen vacker syn.

Mer läsning

Annons