Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrorister fruktar ord

Det var planerat sedan länge. Centralförbundet Folk och försvar genomförde på måndagen ett seminarium om islamistisk terrorism. Bomben i Stockholm gjorde seminariet kusligt aktuellt.

Annons

Det mest tänkvärda inlägget gjordes av Hans Corell, jurist och tidigare chef för UD:s rättsliga avdelning. Han satt i FN-skrapan och kunde se med egna ögon hur de två tornen i World Trade Center rasade samman den 11 september 2001. Men den demokratiska rättsstaten USA tappade sin kompass i kriget mot terrorismen, sade Hans Corell.

Vita huset tyckte det var okej att tortera misstänkta terrorister. I Guantánamo sitter fortfarande ett antal personer fängslade utan rättegång. I Stockholm satte CIA-agenter svarta huvor på två personer som skulle utvisas till tortyr i Egypten.

Terrorismen bekämpas med rättsliga medel, påpekade Hans Corell. Och han ställde frågan: Hur många terrorister har kriget mot terrorismen skapat?

Säkerhetspolisen drar i en rapport slutsatsen att det finns knappt 200 personer i Sverige som sympatiserar med våldsbejakande islamistiska rörelser. Men att sympatisera är en sak. Det är en helt annan sak att verkligen ge sig ut med ett bombbälte runt kroppen. På samma sätt var det med till exempel Baader-Meinhof-ligan på 70-talet. Det fanns ett antal personer på som sympatiserade med de attentat som gruppen utförde. Men ligans kärna, de som begick attentaten, var ett fåtal personer.

Det räcker i och för sig med ett fåtal – eller bara en enda person – för att åstadkomma stor skada.

Säpo ger en serie rekommendationer. De handlar inte om fler poliser eller att fler personer ska övervakas. Slutsatsen är att till exempel sociala myndigheter och föreningslivet ska agera för att förebygga utanförskap.

En känsla av utanförskap är något som förenar dem som dras till våldsbejakande grupper. Och det gäller på alla håll och kanter. Högerextremister som vill slänga ut alla utlänningar har något gemensamt med knäppgökar som inbillar sig att de kan skapa en islamisk världsstat med hjälp av bomber.

Kunskap om vad som står i Koranen kan vara ett väl så väsentligt inslag i kampen mot terrorism. I en handbok från terroristnätverket al-Qaida sägs att personer som är väl pålästa i Koranen är olämpliga som rekryter. För de kan komma med motargument.

Se där: ord är ett vapen som fruktas av terrorister.

Mer läsning

Annons