Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The King´s Speech

Annons

I filmen The King´s Speech behöver den brittiske kungen Georg VI hjälp med att bli av med sin stamning. Mannen som ska hjälpa honom frågar:

– Kan jag kalla dig Bertie?

Kungen ser på en gång förskräckt och kränkt ut. Han är van vid att bli kallad ”hans kungliga höghet” eller möjligen ”sir”.

Men så fungerar det inte, får han klart för sig. Om han vill få hjälp måste kungen acceptera att det blir en jämlik och professionell relation, inte en relation mellan en kung och en undersåte.

Det är något för vår egen kung att fundera över.

Nu har kungen, för ovanlighetens skull, svarat på frågor.

Han ger tydliga besked på ett par punkter. Han säger att han inte kände till att kompisen Anders Lettström tog kontakt med grovt kriminella för att försöka köpa ett stopp för ytterligare läckor. Kungen säger också att han aldrig varit på någon svartklubb, visserligen först efter att reportern definierat begreppet.

I andra frågor är beskeden desto vagare. I tv-intervjun tror kungen inte att han har besökt någon sexklubb eller strippklubb. Och han har så vitt han kan minnas inte heller varit på privata tillställningar med ”lättklädda damer”. I den lite längre bandade intervjun svarar kungen med att fråga hur begreppen sexklubb och strippklubb ska definieras.

Hans rådgivare borde ha gett honom andra instruktioner. Antingen borde kungen ha sagt: ”Ja, jag besökte en strippklubb. Det var dumt gjort av mig. Men det var länge sedan”. Eller också borde han ha sagt: ”Nej, jag har inte besökt någon sexklubb.” Nu blev hans svar i stället svävande.

Är det någon av rådgivarna som har vågat utmana vår statschef – som har vågat säga ”skärp dig kungen!”?

Eller har rådgivarna underdånigt accepterat att de ska tilltala honom med ”ers majestät” och sedan låtit kungen själv bestämma över sin medie-strategi?

Möjligen är krisen för den svenska monarkin över för den här gången. Men vi har fått ett nytt tonläge mellan medier och kungahus. Kungen har tvingats ställa upp på en intervju där han pressas på konkreta detaljer. Den överdrivna respekten för monarkin har upphört.

Kungens valspråk är ”För Sverige – i tiden”. Tänker han leva upp till det?

Mer läsning

Annons