Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timo Soines tvivel

Annons

Vad sade egentligen de finländska väljarna vid valet i söndags? 19 procent av dem röstade på Timo Soines missnöjesparti, Sannfinländarna. Partiets väljare är missnöjda med EU. En del av dem har ett förakt för finlandssvenskar och hyser en oro för invandringen – trots att invandringen till Finland är obefintlig.

Att Centerpartiet bara fick 15,8 procent av rösterna var också en missnöjesyttring. Ett svidande nederlag för den avgående statsministern Mari Kiviniemi.

Men vad vill Finland ha? Hur vill väljarna att en regering ska se ut? Den finska samförståndsandan gör att det blir svårt att dra någon slutsats om det.

De närmaste månaderna blir det regeringsförhandlingar. Det EU-vänliga Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen ska försöka få de EU-fientliga Sannfinländarna och de alltmer EU-skeptiska Socialdemokraterna med på ett regeringsprogram. De senaste 30 åren har dessutom Svenska Folkpartiet suttit med i regeringen.

Partinamnet Sannfinländarna är absurt. På finska blir det ännu värre – ”basfinländarna”. Syftet är att peka ut dem som inte är ”sanna finländare” eller ”basfinländare”. Ett smakprov på vad det innebar fick vi se när partiet höll en konferens på Viking Line för en tid sedan.

Partiets riksdagsledamot Pertti Virtanen höll en show som fick avbrytas av Viking Lines personal, för att den var öppet rasistisk. Personalen stängde av strömmen till ljudanläggningen. Efteråt sade Pertti Virtanen den som stängde av strömmen nog var ”finlandssvensk”, alltså inte ”basfinländare” får man väl anta.

En riksdagsledamot för ett litet parti kan möjligen komma undan med att strömmen stängs av, när han säger något dumt på ett kryssningsfartyg. Men nu är Sannfinländarna inte längre ett litet parti i marginalen, utan ett potentiellt regeringsparti. En minister som gör samma sak som Pertti Virtanen gjorde, kommer att ställas till svars på ett mer hårdhänt sätt.

Frågan är om Timo Soine klarar av att hantera sina bångstyriga riksdagsledamöter. Timo Soine har krävt att kandidaterna ska skriva på en lojalitetsförklaring med partiet. Så han hyser tydligen själv vissa tvivel.

Mer läsning

Annons