Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Törs de minska avdrag?

Det kan vara bra med en överenskommelse över blockgränsen. Men bara om riksdagen förmår genomföra omstridda reformer.

Annons

Enligt uppgifter till Sveriges Television pågår hemliga förhandlingar mellan Alliansen och regeringen. Någon kan säkert bli upprörd över att förhandlingarna är just hemliga. Men vad är alternativet? Jo, att statsminister Stefan Löfven och Alliansens partiledare förhandlar via media. Precis så gick det till under den politiska turbulensen i början av december. Medan Stefan Löfven väntade på att Alliansens partiledare skulle komma till Rosenbad kunde han höra hur de avvisade hans inviter i direktsänd tv. Alliansens partiledare stod bara några meter från ingången till regeringskansliet när de intervjuades.

Det finns kompromisser att göra. Regeringen kan gå med på att behålla en del av de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga. Alliansen kan gå med på en del av regeringens jobbsatsningar. Då blir det en satsning på både privat och offentligt. Inte så dumt, trots allt!

Men så finns det också frågor som inte är någon röstmagnet, men som någon ändå måste ta itu med. Finansinspektionens chef Martin Andersson påpekar till exempel att det är nu som riksdagen borde fatta beslut om att begränsa ränteavdragen. Effekten på hushållen blir trots allt begränsad. Så länge räntorna är låga har hushållen tid på sig att anpassa sin ekonomi till nya spelregler. Av allt att döma kommer räntorna att förbli låga under ett eller två år till.

Ränteavdragen är en i grunden osund tanke. Om vi vill begränsa hushållens skulder ska vi inte ge en skattesubvention på vad det kostar att låna pengar. Det är rimligt att stegvis trappa ner ränteavdragen. Det är bra för landet – och faktiskt även bra för dem som så att säga ”drabbas”.

Om en uppgörelse över blockgränserna leder till en tam och intetsägande politik är det skadligt för Sverige. Om en blocköverskridande uppgörelse pekar framåt, så är det bra för Sverige. Ett test kan vara just ränteavdragen.

Mer läsning

Annons