Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trassligt för Hällefors socialdemokrater

Hällefors kommun har styrts av Socialdemokraterna sedan bronsåldern. Nåja, i alla fall sedan den allmänna rösträtten infördes.

Annons

Denna ovana vid maktskiften, tendensen att ta makten som självklar, kan vara en bidragande orsak till att Peter Carlsson avgår som kommunstyrelsens ordförande. Det är inte lätt att skapa en stämning av ödmjukhet i ett parti som tar makten för självklar.

Peter Carlssons företrädare som kommunalråd, Pentti Supponen, gjorde sig populär, bland annat genom att han gärna framhöll att även de andra partierna behövs. Men maktfullkomligheten smög sig ändå in. Pentti Supponen avslutade sin karriär som kommunalråd med att träffa ett pensionsavtal med den dåvarande kommunchefen. Och det gjorde han utan att dra frågan i kommunstyrelsen.

Så en av de första frågorna Peter Carlsson fick som nyblivet kommunalråd var att ta itu med Pentti Supponens fadäs. Han omförhandlade avtalet – och fick det godkänt i kommunstyrelsen.

När bostadsbolaget Boab skulle få en ny styrelseordförande i slutet av 2008 röstade fullmäktige fram en annan ordförande än den Socialdemokraterna hade tänkt sig. Ett beslut som – till skillnad från pensionsavtalet – skedde enligt konstens alla regler. Nu blev det ett förskräckligt liv på Socialdemokraterna. Det talades om att beslutet skulle överklagas och någon av partiets företrädare talade om det som ett övergrepp på demokratin.

Det är en intressant tolkning att ett majoritetsbeslut i kommunens folkvalda organ skulle strida mot demokratin.

I februari i år blev det ett internt bråk inom Socialdemokraterna om hur de skulle hantera kulturskolan.

Så slutsatsen måste bli att det inte handlar om Peter Carlsson som person. Socialdemokraterna i Hällefors har påtagliga svårigheter att hantera olika åsikter, oavsett om dessa meningsskiljaktigheter finns i kommunfullmäktige eller internt inom det egna partiet.

Även ett parti som alltid har haft makten få väljarnas förtroende. Men det kräver förnyelse och ödmjukhet. Ingredienser som inte direkt dominerar socialdemokratin i Hällefors. Oppositionen i Hällefors har en gyllene möjlighet inför höstens val.

Mer läsning

Annons