Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre månader är en kort tid

Tre månader efter att Örebro kommun tog över Elgströmska finns fortfarande en hel del missnöje bland de anhöriga.

Annons

Tre månader är en kort tid. Det kan ta ett tag åtgärda de brister som upptäcktes i höstas. Men det finns också anledning att påpeka att det inte automatiskt blir bättre omsorg för att verksamheten drivs i offentlig regi. Inspektionen för vård och omsorg kommer att fortsätta granska Elgströmska. Om förhållanden är bättre i sommar. Ja, då kan kommunen stolt säga att ”vi tog över verksamheten – och det blev bättre”. Men för varje månad som går med fortsatta brister blir det svårare för kommunen att motivera varför den tog över Elgströmska från Attendo.

2011 briserade ”Carema-skandalen”. Dagens Nyheter publicerade en rad artiklar om äldreboendet Koppargården, som drevs av det privata vårdföretaget Carema. Men det visade sig senare att bristerna hade en lång historia. Och Carema försökte göra något åt dem. Det som utmålades som symbol för den giriga kapitalismen, att personalen vägde blöjor, var ett korrekt sätt att pröva ut inkontinensskydd som rekommenderas av Socialstyrelsen.

Stockholms stad tog över Koppargården den första februari 2012. Så då borde väl alla vara nöjda. Men nej, trivseln bland de boende är ännu sämre än när Carema drev Koppargården.

Bara hälften säger att de kan välja själva när de vill gå upp på morgonen och lägga sig på kvällen. Fler är missnöjda med maten. Visserligen är en majoritet (59 procent) nöjda med boendet. Men det är ändå en låg siffra. Det är sämst i Stockholm.

Låt det inte råda någon tvekan: Om en girig riskkapitalist ger urusel vård åt de äldre, så ska det finnas verktyg för att ingripa. Samma sak gäller naturligtvis om politiker fattar dåliga beslut om nedskärningar som får orimliga konsekvenser för de boende.

Och då gäller naturligtvis också det omvända: Det blir inte automatiskt bättre vård för att en privat vårdgivare tar över.

Mer läsning

Annons