Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trump på Titanics brygga med isberget i siktet

USA är på väg mot en konstitutionell kris med en president som har ett barns förståelse för hur regeringen fungerar. Det säger säkerhetsexperten John R Schindler i ett samtal med Patrik Oksanen i Podd72. Ledarsidan publicerar här en sammanfattning av samtalet.

Annons

Lyssna på längre samtal i Podd 72:s avsnitt 25: "Trump has a childs understanding of American government". Podd72 kan även laddas ned från iTunes och Acast.

Trump lämnar kustbevakningskadetternas avslutning.

Riksrätten rycker fram med stormsteg för Donald Trump. Det som blivit en sak för mycket är misstanken att Trump gjort sig skyldig till övergrepp i rättssak när han avskedade FBI-chefen Comey efter att denne vägrat lägga ned en utredning.

– Vi närmar oss en konstitutionell kris i USA. Jag tror inte att vi pratar om sex månader, det kommer att gå snabbare, men det beror också på vad som kommer ut, förklarar säkerhetsexperten John R Schindler som tidigare var NSA-analytiker under ett besök i hos tankesmedjan European Values konferens Stratcom Summit i Prag.

– Jag skulle inte sova särskilt gott om jag var Donald Trump.

"Trump har ett barns förståelse av hur den amerikanska regeringen fungerar"

Schindler är en känd kommentator och skriver bland annat för Observer.com. Han beskriver läget som att det blir konstigare dag för dag. Först var det säkerhetsrådgivaren Michael Flynn som fick sparken för sina ryska kontakter som han hemlighöll. Sedan var det avskedandet av FBI-chefen James B Comey, och därefter uppgifterna att Trump före det krävt både personlig lojalitet och att Comey skulle lägga ned undersökningen av Flynn.

– Trump har ett barns förståelse av hur den amerikanska regeringen fungerar. Att Trump ens ställer frågan till Comey visar hur grundläggande hans oförståelse är, säger Schindler bara några timmar innan första kravet på riksrätt dök upp från den demokratiska kongressmannen Al Green från Texas.

Läs mer: Trump blir USA:s 45:e president - här är varningssignalerna att ha ögonen på

Men Schindler pekar också på att det 25:e tillägget i Konstitutionen skulle kunna användas, ett tillägg som handlar om hur en president som är oförmögen att sköta sitt uppdrag ställs åt sidan. Det har dock aldrig inträffat i amerikansk historia.

Och ytterligare några timmar efter Al Greens krav på riksrätt stod det klart att förre FBI-chefen Robert Mueller utsetts som särskild åklagare för att utreda anklagelserna om Trumpkampanjens Kremlkontakter. De senaste uppgifterna talar om hemliga kommunikationskanaler mellan kampanjen och ryska staten.

Men det är inte bara sparkandet av Comey som just nu chockar USA. Till de senaste turerna kan läggas att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov fick ta med sig fotografer in i Vita Huset, men amerikanska medier fick inte vara med, Därefter kom uppgiften att Trump delgett Lavrov underrättelsematerial som kommit från tredje land (troligen Israel), en dödssynd i internationellt säkerhetsumgänge.

– Trump förstod nog inte ens att det finns en regelbok. Han är en ytlig, dåligt bildad och inte en särskilt smart man. Jag hoppas att nästa president blir en som åtminstone tycker att mänskliga rättigheter är en värdering att ta hänsyn till.

Trumps relation till Ryssland präglas av att Trump är en stor fan av Putin. Schindler pekar på att Trump kritiserat många av USA:s allierade, men aldrig någonsin Ryssland. Affärskontakterna sträcker sig långt tillbaka i tiden med betydande ryska investeringar. Trump vill heller inte offentliggöra sin skattedeklarationen.

– Det finns ett tydligt mönster av att försöka hemlighålla. Jag har även fått berättat för mig av mina kontakter i säkerhetstjänsterna att FBI har djupt graverande material på Trumps inre cirkel när det gäller Ryssland.

Att Ryssland försökt påverka det amerikanska valet med bland annat datastölder är bortom tvekan. Men Schindler menar att målet aldrig var att Trump skulle vinna, eftersom det kom som en överraskning både för Trump och för Ryssland.

Istället handlade det om att skapa kaos och skada tilliten i det amerikanska samhället. Och på det sättet som Trump nu påverkar amerikansk politik gör det honom till en utmärkt "kaosagent" för att använda Schindlers ord. Och det som ligger framför USA kommer att göra saken än värre.

– Jag kan bara hoppas på att amerikaner nu ställer sig frågan är det detta vi vill ha? Varför är vår politik så splittrad, varför är den så smutsig. Om vi kan återskapa värdighet efter Trump kommer det ändå något gott ut av det.

Läs mer: Vinner Trump väntar en mörk och farlig tid för Europa

Effekterna av Trump är större än bara USA. Trump kan bidra till att negativa tendenser i världen ökar, som att diktaturer flyttar fram positionerna.

– Regeringen klarar just nu inte av att hantera en internationell kris om jag ska vara uppriktigt. Det är därför som jag hoppas på att vi kommer att hantera Trump snabbt.

Kan du se något scenario där Trump hänger sig kvar vid makten, som en auktoritär ledare vi sett i några andra länder?

– Jag utesluter inte någonting med Trump. Han gjort saker jag aldrig trodde att han skulle göra. Han kan hamna inför riksrätt och vägra lämna för att undvika situationen. Blir han funnen skyldig så kommer han att hanteras därefter.

Schindler understryker att polisen inte svär troheten till presidenten utan mot konstitutionen och att det är den som ska skyddas och bevaras.

– När Trump står på Titanics brygga och ser isberget komma hoppas jag att han styr undan.

Frågan är om Trump någonsin kommer att se isberget, som vi andra ser, och dra slutsatser av det. Eller om han kommer att förneka det ända till det bittra slutet.

Hela samtalet mellan John R Schindler och Patrik Oksanen publiceras under fredagen i Podd72.

Klockan tickar för Trump. Kan han undvika isberget som närmar sig med snabb hastighet.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Tillägg: Språkliga justeringar av texten har gjorts, bland annat har översättningen förbättrats.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Annons