Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två raketer i Örebro län

Ljusnarsberg och Lekeberg är länets raketer, när det gäller företagsklimat.

Annons

I den rankning som Svenskt näringsliv publicerade i veckan klättrade Lekeberg med 110 platser och Ljusnarsberg med 91.

Just Ljusnarsberg brukar alltför ofta nämnas i olika typer av bottenlistor, men inte den här gången. Du som bor i Ljusnarsberg kan med stolthet titta ut genom fönstret och konstatera att du bor i en kommun som har bättre företagsklimat än de flesta andra kommuner. Bättre än universitetsstaden Örebro. Bättre än grannkommunen i söder, Lindesberg. Ja, även bättre än grannkommunen i norr, Ludvika. Och då talar vi om grannkommuner som är betydligt större, som har bättre kommunikationer och som rent geografiskt har närmare till både högskoleutbildning och forskning. Det är ingen dålig prestation.

Ytligt sett verkar förutsättningarna för Ljusnarsberg inte vara de bästa. Det är en gammal bruksort, som en gång var beroende av gruvnäringen. Kopparbergsgruvan lades ner 1975. Den sista gruvan i kommunen, Yxsjöberg, lades ner 1989. Befolkningen minskar. De stora industrierna är fibertygstillverkning i Ställdalen och Kopparbergs bryggeri. Utbildningsnivån är relativt låg.

En stor del av Svenskt näringslivs undersökning handlar om att fråga företagen hur de själva uppfattar företagsklimatet.

Kommunledningen i Ljusnarsberg åker ut till några tiotal företag varje år. I en liten kommun innebär det att de på några år träffar praktiskt taget alla företagare.

Företag måste ofta fatta snabba beslut. En kommun är demokratiskt styrd – och det blir trögare. Men det är en kulturskillnad som kan överbryggas om företag och kommunledningar träffas.

En faktor som inte ska underskattas är att Ljusnarsberg har en stabil kommunledning. Den röra som tidvis har rått i kommuner som Hällefors och Nora, är till skada för företagsklimatet.

De andra tre kommunerna i norra länsdelen ”tävlar” om att ligga i det absoluta bottenskiktet. Något för deras kommunledningar att fundera över.

Mer läsning

Annons