Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyst – men inte underdånig

Just i dag är det 70 år sedan ryska trupper fick order att arrestera den svenske diplomaten Raoul Wallenberg. Han dog sannolikt 1947 i ett ryskt fängelse.

Annons

Det talas ibland om argument för och emot tyst diplomati. Det kan vara värt att påminna om att Raoul Wallenberg i hög grad bedrev just tyst diplomati, för att rädda tusentals ungerska judar från Förintelsen. Han övertygade till exempel de pronazistiska lydregimer som styrde i Budapest att erkänna svenska så kallade skyddspass.

Raoul Wallenberg arresterades sedan han själv sökt upp de ryska trupper som var på väg att erövra Ungern.

Den svenska regeringens attityd till Sovjetunionen var minst sagt naiv. Sovjetunionen förnekade först all kännedom om Raoul Wallenberg. Utrikesminister Östen Undén sade att han inte kunde tänka sig att den biträdande sovjetiska utrikesministern Andrej Vysjinskij skulle ljuga.

Samme Vysjinskij hade varit huvudåklagare vid skådeprocesser i Moskva där ledande medlemmar i kommunistpartiet dömdes till döden för att de inte tyckte som Stalin. Tyst diplomati är en sak. Men underdånig diplomati låg inte i Sveriges – eller Raoul Wallenbergs – intresse. Eftervärldens dom har varit hård mot den dåvarande regeringen.

I ett eritreanskt fängelse sitter den svenske medborgaren Dawit Isaak inspärrad. Hans namn har nämnts i den förra regeringens utrikespolitiska deklarationer. Men det är minst sagt oklart vad som har gjorts för att åstadkomma hans frigivning. Det saknas inte förslag på konkreta åtgärder. Den allra viktigaste är att stoppa den eritreanska gangsterregimens så kallade skatteindrivning bland eritreaner i Sverige. Men från både den förra och den nuvarande regeringens sida har det varit väldigt tyst. Alltför tyst.

Det är resultatet som räknas. Dawit Isaak ska friges och återförenas med sin familj i Göteborg. Om det inte sker kommer krav att väckas att granska hur svenska regeringar agerat sedan i september 2001, då han arresterades.

Mer läsning

Annons