Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung företrädare för gamla moderater

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Sofia Arkelsten må vara ung. Men med henne dök ett spöke upp: de gamla Moderaterna. Hon har missat något när det gäller det egna partiets nya framtoning. Därför fattar hon alltför sent att det är läge att be om ursäkt, att säga att hon varit klantig – och dessutom tillägga något om att regelverket för bjudresor med mera ska ses över.

Moderaternas usla valresultat 2002 blev startpunkten för en förändring. Fredrik Reinfeldt ville göra om bilden av Moderaterna. Från ett parti av gnälliga höginkomsttagare till ett brett och pragmatiskt parti. Från att vara näringslivets förlängda arm till att vara ett parti som sätter allmänintresset främst. Svenskt näringsliv må gnälla över turordningsregler. Moderaternas linje är att Lagen om anställningsskydd ska vara kvar, åtminstone tills vidare. Och de fackföreningskritiska Moderaterna omvandlades till kollektivavtalsfantaster.

I de gamla Moderaterna hade gåvorna till Arkelsten varit en annan sak. Det är klart att tjejen ska ha få låna en BMW. Vad är det att bråka om? Och med detta förfärliga högskattesamhälle, är det klart att hon inte har råd att resa särskilt mycket. Klart att hon säger ja när Shell bjuder på en resa till Frankrike. Vem skulle säga nej till något sådant? Och riksdagslönen är ju trots allt inte så hög – jämfört med topplönerna i det privata näringslivet. Naturligtvis måste hon ha ett extraknäck. Det visar bara att hon är driftig.

Men nu var det inte de gamla Moderaterna utan de nya Moderaterna som behövde en ny partisekreterare. Och då duger det inte att ha en person som tar emot den ena bjudresan efter den andra – och som roar sig med att åka BMW gratis. Plus att hon dessutom inte verkar fatta att hon gjort något fel.

Det handlar om två saker.

Den ena är Sofia Arkelstens integritet. Om de nya Moderaterna ska kämpa för allmänintresset – och stå emot alla särintressen – fungerar det inte att ta emot bjudresor. Som partisekreterare förväntas Sofia Arkelsten ta itu med partikamrater som tappat omdömet. Det är ingen bra utgångspunkt att hon själv har gjort det.

Det andra är varumärket. De nya Moderaterna har gjort en politisk poäng av att de har gett sjuksköterskor, vårdbiträden och metallarbetare en skattesänkning som motsvarar ungefär en månadslön. Signalen är ”vi vet hur tufft ni har det”.

Bjudresor, BMW-lånet och Sofia Arkelstens oförstående uttalanden tyder på att hon inte har en aning om hur sjukvårdsbiträdet har det.

Fredrik Reinfeldt kan välja att låta Sofia Arkelsten rida ut stormen. Vi är trots allt i början av mandatperioden. När vi kommer till valåret 2014 har det passerat ett antal andra skandaler, som folk kommer att ha i färskt minne.

Men uppgiften för Sofia Arkelsten är ju att fortsätta förnyelsen av Moderaterna. Det är inte någon bra utgångspunkt att först ha sabbat partiets nya varumärke och dessutom framstå som ett spöke från en förgången tid. Det är inte direkt idealbilden av en politisk förnyare.

Mer läsning

Annons