Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga kvinnor mår sämst

Allt fler känner sig så stressade på jobbet att de är rädda för att bli sjuka. Värst utsatta är inte förvånande unga kvinnor.

Annons

Mer än var fjärde kvinna under 40 år tror att jobbet kommer att påverka den egna hälsan negativt under de närmaste åren. Det visar resultat från den nya jobbhälsobarometer som företagshälsovården tagit fram. Inte förvånande är det de yngre kvinnorna som mår sämst. De här kvinnorna är i den mest utsatta åldern när det gäller att få ihop det vi brukar kalla för livspusslet. Kvinnorna är färdigutbildade, har just kommit in på arbetsmarknaden och ska göra karriär. Samtidigt bildar många familj och får barn.

Då riskerar också könsrollerna att cementeras. Fortfarande är det kvinnorna som tar det största ansvaret för barnen. Pappamånader till trots är det kvinnor som är hemma merparten av tiden. Karriärplanerna stagnerar ofta tillfälligt, kvinnorna blir dubbelarbetande och försöker så gott de kan få ihop ett yrkesliv med familjens behov och krav.

Det har hänt något under tiden som de här kvinnorna växte upp. Deras mödrar, som fick barn på 70- och 80-talet, valde många gånger att arbeta deltid när barnen kom. En del jobbade 50 procent, andra 75 procent. En typisk kvinnofälla inte minst vad gäller pensionerna. För när reglerna ändrades blev den här gruppen kvinnor helt klart förlorarna. Samtidigt fanns det något positivt med dåtidens familjeliv. Hemarbetet erkändes som ett både tidsödande och ansträngande jobb. I dag sköts det parallellt och ska helst gå av bara farten. Det gör det inte. Parallellt har tempot på arbetsplatserna ökat de senaste decennierna. Många vittnar om ständig stress och uteblivna fikaraster. Sjukskrivningarna ökar, inte minst bland kvinnor inom vård och omsorg.

Av flera anledningar är det farligt att negligera den stress unga kvinnor upplever i dag. Det är omöjligt att klara allt på en gång i livet. Arbetsmarknaden måste ta hänsyn också till familjesituationen. Annars riskerar vi i framtiden få ökade problem med sjukskrivningar.

Mer läsning

Annons