Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Universitet som inte fattat den fria tanken

Universiteten är ärevördiga institutioner med månghundraåriga anor. Eller nykomlingar. I går firade Örebro universitet 11 år, rena blöjbarnet i sammanhanget. Alla lärosäten har det gemensamt, att de ska vara bastioner för vetenskap och den fria tanken.

Annons

Uppsala universitet, som är landets äldsta, har ett motto inhugget ovanför den pampiga porten till aulan. Där står: Tänka fritt är stort men tänka rätt är större”, ett citat från Thomas Thorild, 1700-talsrevoltören som hyllade geniet och landsförvisades för sina krav på tryckfrihet.

Uppmaningen att tänka rätt skorrar lite i moderna öron. Vem bestämmer vad som är rätt? Grunden för vetenskap är att utsagorna ska kunna kontrolleras. All given kunskap kan hela tiden ifrågasättas och omprövas. Det som är rätt tänkt kan visa sig vara fel. Och det är helt i sin ordning. Varje vetenskaplig insats lägger sin bit i det oändliga kunskapspusslet.

Den fria tanken är alltså en förutsättning för vetenskapen. Den andan av gränslöshet måste också prägla hela universitetsmiljön. Därför är det mycket anmärkningsvärt, att bloggande studenter vid Lunds universitet har belagts med munkavle av ledningen. Tio studenter, som läser service management, skriver om utbildningen och livet som student i en blogg som drivs av institutionen. Det är däremot förbjudet enligt ett avtal med institutionen att att ta upp politik, religion och att kritisera utbildningen.

Förbudet är helt absurt. Ledningen verkar inte ha fattat vilka grundläggande värderingar ett universitetet har. Det är också sorgligt att studenterna gått med på kraven. Vi betalar inte skatt för att finansiera censur och självcensur. Thomas Thorild fick betala ett pris, landsförvisning, för sinakrav på tryckfrihet för över 200 år sedan.

Örebro universitet delade i går ut sitt demokratipris till Walid Al-Saqaf. Han har byggt en sökmotor, som samlar ihop information om Jemen på internet. Sökmotorn blev så misshaglig för regimen att den stängdes. Den värsta formen av censur.

Det är den fria tanken universiteten ska stå för.

Annons