Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplösning av Alliansen?

När det är dags att spika budgeten för 2015 rör Alliansen om i grytan. De fyra partierna flyger solo.

Annons

Det är egentligen ingen överraskning att Alliansens borgerliga partier bestämmer sig för att lägga fram fyra olika budgetmotioner i stället för en gemensam.

Fram till nu har de fyra partiledarna duckat – som om livet hängde på det – för frågan om de kommer att presentera en gemensam budget – och nu kom alltså svaret. Men hur ska vi tolka beskedet? Är det här upplösningen av Alliansen som vi ser? Nej, vi kan sitta lugnt i båten.

Det här är inget mindre än ett strategiskt drag, en del av satsningen framåt. Inför valet 2018 kan vi förvänta oss en gemensam front igen.

De borgerliga partierna gjorde ett katastrofalt dåligt val i höstas. Anledningarna till kraschlandningen är många, men en möjlig förklaring är just partiernas misslyckande att förmedla sin egen politik till väljarna.

Många visste helt enkelt inte varför de skulle rösta på Centerpartiet eller Moderaterna. Vad var egentligen skillnaden dem emellan? Trots Alliansens framgångar de senaste tio åren finns det en fara med att bunta ihop fyra partier i en allians. Risken är att de enskilda partieran tappar sin udd och identitet.

Ständiga kompromisser och förhandlingar gör att partiernas interna diskussioner och utveckling av sin egen politik hamnar i bakgrunden. Det är viktigare att fokusera på det gemensamma än på det som utmärker och skiljer partierna åt. Och visst är det tryggt, men väljarna söker något mer: Tydlighet.

Förlusten i valet har gett de fyra partierna chansen att backa och ta nya tag. Det är livsviktigt för att vinna valet 2018. Först kommer tiden för utvärdering. Vad har fungerat bra och vad har fallit på baken med samarbetet? När det är gjort börjar arbetet framåt. De fyra olika budgetförslagen är första steget i det här arbetet. Det handlar om att för partierna hitta tillbaka till sin egen identitet – och sälja den till väljarna.

Alliansens styrka ligger i ett samarbete mellan fyra starka och självständiga borgliga partier – som delar gemensamma värderingar, men också tilltalar olika väljargrupper.

Mer läsning

Annons