Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprördhet för stunden

I dag är det första gången som decemberöverenskommelsen testas.

Annons

Allianspartierna kommer att lägga ner sina röster när riksdagen röstar om regeringens tilläggsbudget.

Decemberöverenskommelsen är utskälld av många. Men det är få som har presenterat några konkreta alternativ. Och det förefaller som åtminstone en del av kritikerna inte ens har tagit till sig vad överenskommelsen innebär.

Decemberöverenskommelsen innebär att den största konstellationen av partier i riksdagen ska få igenom sin budget. Överenskommelsen tvingades fram av att Sverigedemokraterna förklarade att partiet kommer att rösta nej till varje ny budget, oavsett om den kom från de rödgröna eller från Alliansen.

Vi kan oja oss över att Alliansens riksdagsledamöter i dag lägger ner sina röster och släpper fram en budget som de fyra partierna inte gillar. Det är så lätt att uppröras för stunden! Men överenskommelsen innebär också att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att lägga ner sina röster om Alliansen lyckas få fler röster än vad De rödgröna har. Det förefaller i dag sannolikt att det kommer att inträffa om tre år.

I förra veckan skrev tre ”föredettingar” från näringslivet en debattartikel i Dagens Industri där de ifrågasatte överenskommelsen. Till de tres fördel ska sägas att artikeln inte bara innehöll allmänt gnäll. Till skillnad från många andra av kritikerna hade de ett alternativ. De tre förespråkade att Alliansen skulle börja samverka med Sverigedemokraterna.

Alltså, tre före detta chefer för näringslivet är oroliga för näringslivsklimatet. Och deras ”lösning” är att Alliansen ska samverka med ett parti som vill göra det svårare för företag att anställa arbetskraft från andra länder och som vill lämna EU-samarbetet.

Om de tror att det är framgångskonceptet för Sverige, så är det tur för näringslivet att de är just ”föredettingar”. Näringslivet är beroende av långsiktigt stabila spelregler, inte av kortsiktiga utspel.

Mer läsning

Annons