Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsägningar på Ädelgården - inte för hårt

Fackförbundet Kommunal anser att det är för hårt att två av de anställda på Ädelgården i Varberga får sparken. Nej, det är det inte.

Annons

Redan i våras upptäcktes brister på Ädelgården, till exempel att boende inte fick duscha på flera veckor. Inspektionen för vård och omsorg riktade allvarlig kritik mot boendet. Arbetsgivaren, Örebro kommun, vidtog en rad åtgärder. Flera personer omplacerades. Men de omplacerades inom Ädelgården, vilket möjligen var ett misstag. Det hade varit en tydligare markering att omplacera dem till andra arbetsplatser. Speciellt med tanke på att det verkar som om anställda i samråd bestämt sig för att bryta mot reglerna.

I augusti upptäckte en anhörig att hela personalstyrkan gick ut för att röka – och lämnade de boende utan tillsyn.

Då är alltså hela bilden följande: Redan i våras kom allvarliga varningar från Inspektionen för vård och omsorg om missförhållanden. Bland en del av de anställda fanns en utbredd nonchalans. De satte sin egen bekvämlighet före de boendes intressen.

Om en anhörig bara några månader senare upptäcker missförhållanden av liknande art – då är det inte konstigt om arbetsgivaren säger upp två av dem som anses ha varit drivande. Också flera vikarier har fått sina anställningar avslutade.

Ska människor få en andra chans? Ja, naturligtvis. Vi vill ha ett samhälle där människor som har gjort misstag skakar av sig smutsen och går vidare.

Men de anställda kan inte ha missförstått varningssignalerna från i våras. Och det krävs inte någon expert på vård och omsorg för att förstå att det är olämpligt att lämna de boende utan tillsyn.

Kommunal vill driva ärendet vidare till en central förhandling. Ärendet skulle till slut kunna hamna i Arbetsdomstolen, som i så fall får avgöra om arbetsgivaren i strikt juridisk mening har gjort en korrekt bedömning. Men ur patienternas synvinkel är uppsägningarna rätt beslut.

Mer läsning

Annons