Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan kritik blir polisen dum

Annons

Rikspolischefen Bengt Svensson försäkrade i ett radioinslag den 19 mars att poliser som kritiserar den egna myndigheten inte ska drabbas av repressalier, bland annat med anledning av ett fall från Hallsberg. Bengt Svensson lovade att ta upp saken på möten med sina underordnade. Han var tydlig med att varje fall där kritik tystas är ett fall för mycket. Nu kritiseras rikspolischefen av justitiekanslern, just för att ha utsatt en kritisk polis för repressalier.

Den kultur som säger att det är fult att kritisera ledningen har uppenbarligen trängt sig ända upp till den högsta ledningen, till självaste rikspolischefen.

JK:s kritik handlar om ett mejl som en av Bengt Svenssons medarbetare skrivit på uppdrag av rikspolischefen. En facklig företrädare hade riktat kritik mot att polisens fordon ofta lastas för tungt. ”Att utnyttja det mediala intresset riskerar inte bara att skada er personliga relation utan också polisväsendet i stort”, fick han veta.

Svensk polis befinner sig i en förtroendekris. Enskilda människor som utsatts för brott upplever att de inte blir tagna på allvar. Ärenden avskrivs, även när det finns goda möjligheter att ta fast den skyldige. I valrörelse efter valrörelse har ”fler poliser” utmålats som en genialisk metod för att få ner brottsligheten. Och poliserna har blivit fler. Men de interna problemen inom polisen utgör en stor propp som hindrar ett effektivt utredningsarbete.

Det innebär naturligtvis inte att allt som polisen gör är dåligt. För ett år sedan väcktes till exempel åtal mot en serievåldtäktsman som härjat i Örebro. Att han åtalades och dömdes var ett resultat av systematiskt och tålmodigt arbete. Bland poliser finns ett stort socialt engagemang, en iver att få göra en insats för sina medmänniskor.

Men om det inte är okej att kritisera den egna ledningen, så fördummas organisationen. Då blir polisen ineffektiv. Rikspolischefen Bengt Svensson har en del att förklara med anledning av JK:s kritik.

Mer läsning

Annons