Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 ”Vad snackar dom om därinne..?”

Annons
ILLUSTRATION: TECKNAR-OLLE

Almanackan ligger där på bordet. Allt viktigt är noterat och alla kan läsa vad som står. I den låsta skrivbordslådan finns en annan, hemlig parallellalmanacka. Här står något helt annat – sanningen.

Historien om den dolda agendan är en del av den politiska spelet. Motståndare beskyller varandra för att säga en sak men sträva efter något helt annat. Ett exempel är Moderaternas förvandling till ett lagom mittenparti vilket föranlett motståndare att vädra åsikten att den nya politiken enbart är täckmantel för den gamla högern. Snart ska de visa sitt rätta direktörsansikte igen …

En syskonform av dold agenda tar plats i debatten om bantningen av gymnasieskolorna i Örebro. I dag gäller beskedet att Wadköpings utbildningscenter, WUC, ska läggas ner.

I en debattartikel i NA i tisdags anklagar fyra statsvetare vid Örebro universitet den politiska majoriteten i kommunen för att syssla med ett ”cyniskt spel”. Dessutom försiggår detta i ”slutna rum”.

Det handlar här inte om att politikerna mörkar sitt beslut. Det är uppenbart och har bemötts med motargument, ilska och frustration. Däremot utspelar sig förspelet till föreställningen bakom stängda dörrar. Och det är ett slag mot medborgarnas tilltro till demokratin och deras rätt till insyn, hävdar statsvetarna.

Så kan man se det. Den andra, något ljusare, synen är att inte minst kommunal politik är att vilja – och att vilja kompromissa. Sammansättningen Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna skvallrar om att det krävs lassvis av god vilja, av ge och ta, för att laget ska hålla samman.

Den typen av diskussioner är inte alltid så lämpade för allmänhetens öron. Det är högst osäkert om besluten skulle bli bättre om varje köpslående ska nagelfaras inför öppen ridå. Risken finns att aktsamhet om det egna politiska egot kväver kompromissviljan. Ingen vill framstå som en vekling och förrädare. Och ibland kräver verkligheten veklingarför att det över huvud taget ska bli beslut.

Det är rena snurren runt WUC. Majoritetens klart största parti, Socialdemokraterna, har kedjat fast sig vid sitt vallöfte att rädda Rudbecksskolan. För att inte anklagas för svek och lögn har den nuvarande, alldeles nödvändiga, översynen av gymnasieskolan, varit stenhårt villkorad. Någon förutsättningslös process har det inte varit tal om. Både kristdemokrater och centerpartister har fått svälja hårt många gånger för att rädda sitt maktblock från att spricka.

Även om mycket av de politiska diskussionerna måste äga rum bakom stängda dörrar, har majoriteten ställt till det extra för sig. Beskedet om vilken församling som ska fatta det slutgiltiga beslutet har ändrats allt eftersom kritiken vuxit. Och så kom en kristdemokrat ut som ”förrädare”.

Det mest vågade löfte politiker kan ge är att medborgarna ska få vara delaktiga i besluten. Det är en mycket avancerad form av demokrati och ett säkert sätt att tigga stryk.

Mer läsning

Annons