Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga göra som Loreen

Annons
ILLSTRATION: TECKNAR-oLLE

Fotbolls-EM är enbart fest och ett värdland ska sola sig i glansen. Så vill de styrande i Ukraina ha det. Förhoppningsvis får de inte sin vilja igenom.

Det var ett annat Ukraina än dagens, som 2007 valdes till ett av årets värdländer för fotbolls-EM. Några år tidigare hade den orangea revolutionen lagt grunden till ett mer demokratiskt Ukraina.

Euforin spred sig över världen efter de fredliga protesterna som tvingade fram ett omval efter anklagelser om valfusk. Den nye presidenten Viktor Jusjtjenko hyllades som en demokratins hjälte, han som slagit ut det gamla systemets kandidat, Viktor Janukovytj.

Några år senare var det dags för regeringskris. Sådant händer även i det mest stabila demokratierna. Det var i samma veva som Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, röstade för Ukraina och Polen som värdar för EM 2012.

Den ukrainska euforin har sedan dess sakta klingat av. I dag är Viktor Janukovytj åter president. Förra året dömdes den förra premiärministern Julia Tymosjenko till sju års fängelse för att ha ingått ett ofördelaktigt gasavtal med Ryssland.

I en demokrati hade hon ställts till svars inför väljarna. I Ukraina valde Viktor Janukovytj att försöka eliminera en politisk motståndare genom att agera via domstolen. I en demokrati är rättssystemet skiljt från den politiska makten.

President Janukovytj försöker krossa den politiska oppositionen, låter polisen agera med våld mot demonstranter och stryper fria massmedia. En fristående tv-kanal stängdes förra året med hänvisning till att det fattades ett hälsointyg. Så agerar en totalitär stat.

Det finns skäl att bojkotta Ukraina. Samtidigt kan ståhejet runt fotbolls-EM gynna de demokratiska krafterna i landet. Precis som på samma sätt som oppositionen tog plats under Eurovision-finalen i Azerbajdzjan.

Vinnaren Loreen gav människorättsaktivister uppmärksamhet. Vi får se om svenska fotbollsspelare har samma civilkurage. EU:s ledare, inklusive Fredrik Reinfeldt, tänker inte åka till Ukraina. Det borde han göra – och kräva att få träffa Julia Tymosjenko. Kontakt kan vara mer effektivt än bojkott. Det handlar om vad man gör och vad man säger.

Mer läsning

Annons