Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga prata om euron!

Annons

Svenskarna är inte längre de sura EU-skeptikerna. Att vi är med i EU har blivit en självklarhet. Stödet för EU-medlemskapet är faktiskt större i Sverige än genomsnittet för de 27 EU-länderna.

Men spåren av EU-skepsis finns ändå kvar. Det präglar hela det politiska landskapet. När statsminister Fredrik Reinfeldt höll ett linjetal om EU på måndagen, präglades talet av en försiktighet, ja rent av en ovilja att ta upp sådant som kan anses kontroversiellt.

Sverige ska höra till EU:s kärnländer. Det är regeringens uttryckliga mål.

Men vi kan per definition inte höra till EU:s kärnländer om vi inte siktar på att byta ut kronan mot euron. Varför kunde han inte uppehålla sig en stund vid detta?

När statsministern analyserar Sveriges relation med EU i ett historiskt perspektiv är han klarsynt. Han konstaterar sakligt att frågan om svenskt EU-medlemskap väcktes från finansdepartementet. Därmed gavs en signal att det stora projektet att ena Europas länder var en rent ekonomisk fråga, vilket givetvis var helt galet. Fredrik Reinfeldt påpekade i talet att den nuvarande krisen för en del av EU:s medlemsländer inte beror på euron, utan snarare på vårdslösa regeringar. Länder med stora underskott skadar både sig själva och andra, oavsett om de ingår i euroområdet eller. Island, till exempel, ingår inte i valutaunionen. Inte heller Storbritannien.

Nej, det är nog inte realistiskt att hålla en folkomröstning under den här mandatperioden, kanske inte heller under nästa.

Men om inte ens landets statsminister kan ställa sig upp och säga att vi ska sikta på byta kronan mot euron, ja då blir det sannerligen svårt att övertyga opinionen. Visst går det att driva politik genom att passivt titta på opinionsmätningarna – och vänta på att det någon gång ska bli en majoritet som gillar euron. Men en sådan attityd skapar inte någon stabil majoritet för att byta ut kronan mot euron.

2009, det vill säga mitt i värsta finanskrisen, infördes euron i Slovakien. I år har euron införts i Estland. De båda länderna vill visa att de är fast förankrade i det europeiska samarbetet. För dem är euron i första hand en politisk fråga.

Så borde det vara även för statsminister Fredrik Reinfeldt.

Mer läsning

Annons