Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välstånd kräver handel

Nästa lördag blir det en manifestation i Örebro mot välfärd och för ökad fattigdom.

Annons

Den 18 april blir det manifestationer i hela landet, bland anat i Örebro, mot TTIP – det frihandelsavtal som EU och USA just nu förhandlar om. Företag från Lindesberg eller Askersund som säljer varor till USA kunna göra det utan onödiga handelshinder. Det kan finnas saker i avtalet som inte borde finnas där.

Men motståndarna till TTIP vänder sig inte mot sådana detaljer. De avfyrar i stället en bred artillerield mot själva principen att EU förhandlar med USA om frihandel.

Frihandel är en mäktig kraft för både rättvisa och ökat välstånd. Om Europa hade bestått av länder som på ett mer eller mindre fantasifullt sätt stoppat varor och tjänster vid gränserna, hade kontinenten varit fattigare.

Skatteintäkterna för Lindesbergs kommun hade varit lägre.

Globalt ser vi hur människor kämpar sig upp ur hopplös fattigdom i en rasande takt. Det hade inte skett om vi hade stoppat textilimporten från Bangladesh eller elektronikimporten från Kina. Att vara emot frihandel är att vara för fattigdom.

När Sverige blev en del av EU:s gemensamma marknad fanns det en del svårlösta frågor. När EU och USA sluter ett avtal som ska ge ökad frihandel finns det också en del svåra frågor.

Men det finns också anledning påpeka några saker. Amerikanska företag kommer inte att kunna stämma Ljusnarsbergs kommun för att den bestämmer sig för att driva äldreomsorgen i kommunal regi i stället för att ha den på entreprenad. EU kommer inte att tillåta import av hormonbehandlat kött från USA.

Däremot kommer det sannolikt att bli någon form av mekanism för att lösa konflikter mellan företag och stater. Men det är ingenting nytt. Sådana avtal har funnits sedan årtionden.

Kritiker mot TTIP behövs. Särskild sådana kritiker som granskar detaljer i avtalet. Men det går inte ihop att ha en kampanjknapp där det står ”slå vakt om välfärdssttaten” och en där det står ”stoppa TTIP”.

Mer läsning

Annons