Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Var så god: Ät er skit”

Annons

Den ena ekonomen efter den andra välkomnar att det grekiska folket sade ja till Europa. Det konservativa partiet Ny Demokrati, som vill fullfölja Greklands löften till EU och Internationella valutafonden, vann valet. Partiledaren Antonis Samaras har påbörjat förhandlingarna om att bilda en ny regering. Vänsterpopulisterna lyckades inte erövra regeringsmakten.

Det var den goda nyheten.

Men så finns det också en dålig nyhet. Det var just under ledning av Ny Demokrati som Grekland fifflade med sina räkenskaper, så att budgetunderskottet verkade vara långt mindre än i verkligheten. Under årtionden har de två dominerande partierna Pasok och Ny Demokrati tillåtit korruptionen att fortsätta. Det är de gamla makthavarna som nu ska försöka få ordning på Greklands ekonomi.

Det är en sak att göra råa nedskärningar i de offentliga utgifterna. Det klarar vilken regering som helst om den bara står ut med gatudemonstrationer, strejker, lite bråk i parlamentet och kanske ett nyval.

Det är en helt annan sak att ta itu med de strukturer som har skapat den grekiska krisen. Den grekiska staten måste kunna skapa ett system som innebär att skattetjänstemän som gör sitt jobb belönas med högre löner. Och de skattetjänstemän som, mot en extra avgift, låter folk smita från skatten ska inte ha någon lön alls. En regering som gör sådant riskerar att få sin egen förvaltning emot sig. Det frestar på.

Utgångsläget är att medborgarnas förtroende för den statliga byråkratin är noll. De som drabbas av skattehöjningar tycker att det är orättvist – ”varför ska just jag betala skatt, när ingen annan gör det”.

Den grekiska byråkratin skulle behöva reformeras rekordsnabbt. Men att reformera en byråkrati går sällan rekordsnabbt. Alltså blir det en tyngdpunkt på råa nedskärningar i stället.

Det är inte så att de grekiska väljarna med entusiasm har röstat fram Ny Demokrati som regeringsparti. De grekiska väljarna har snarare sagt:

– Det är ni som har ställt till det. Var så god: ät er egen skit!

Så ekonomernas entusiasm är förhastad. Men låt oss hoppas på det bästa – för Greklands skull, men också för våran.

Mer läsning

Annons