Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdigast av pristagare

Kinesen Liu Xiaobo fick årets fredspris. Han kommer inte själv att kunna ta emot priset vid ceremonin i Oslo den 10 december.

Annons

Han sitter i fängelse, dömd till elva år för att ha hävdat grundläggande mänskliga rättigheter i sitt hemland.

Den första officiella kommentaren från Kinas regering var att Lius agerande går emot Nobels avsikter med fredspriset. Dessutom varnar regeringen för att utnämningen kan skada relationen mellan Kina och Norge.

Den norska regeringen kan ta lätt på detta hot. Statsminister Jens Stoltenberg tog i går tillfället i akt att förklara att den norska Nobelkommittén är fri att fatta vilka beslut som helst. Så fungerar det i en demokrati.

Den andra officiella kritiken från Kina rör tolkningen av Alfred Nobels testamente. Kommittén har förvrängt meningen i skriften, hävdar regimen i Kina. Den kritiken delas i och för sig av andra. Det finns de som anser att de flesta fredspristagare inte skulle ha gillats av den store donatorn eftersom han skrev att den skulle ha priset som verkade för ”folkens förbrödrande” och ”minskning av stående arméer”.

En bokstavstroende läsare kan direkt avfärda namn som Moder Teresa, miljöaktivisten Wangari Maathai och den iranska människorättsadvokaten Shirin Ebadi. För att inte tala om Aung San Suu Kyi som fick fredspriset 1991. Hon satt då i husarrest sedan två år tillbaka efter att hennes parti vunnit en jordskredsseger i Burma. Hon sitter fortfarande fängslad.

Nobelkommittén motiverar valet av Liu Xiaobo med att det finns en glasklar koppling mellan mänskliga rättigheter och fred. Liu har allt sedan upproret på Himmelska fridens torg 1989 varit en oförtröttlig kämpe för grundläggande mänskliga rättigheter i hemlandet, som yttrandefrihet och mötesfrihet.

Regimen har reagerat med våld och satt Liu Xiaobo i fängelse. Det visar att kommitténs analys är riktig – fred i Nobels anda förutsätter mänskliga rättigheter. En stat som våldför sig på sina medborgare är inte fredlig. Det inser givetvis den kinesiska regimen också. Och – om inte annat så är demokrati krasst sett nödvändigt för fortsatt ekonomiska utveckling i jättelandet.

Alfred Nobel skrev också i sitt testamente att ”den värdigaste” ska få priset. Han har definitivt fått sin vilja igenom i år.

Mer läsning

Annons