Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargjakt kan bli tillåten

Statsminister Fredrik Reinfeldt önskar nog att han hade känt till vargparet i Tiveden redan i förra veckan.

Annons

I förra veckan träffade statsminister Fredrik Reinfeldt EU-kommissionens ordförande, José Manuel Barroso. En av frågorna på dagordningen var vargjakt. Eller om vi ska säga det mer formellt: den svenska planen för förvaltning av rovdjur. Vid flera tillfällen har EU-kommissionen höjt ett varnande finger mot Sverige. Vargjakt är inte okej enligt EU:s lagstiftning om hotade växter och djurarter. Regeringen vill gärna tillfredsställa den opinion som kräver vargjakt. Eller som Fredrik Reinfeldt uttryckte det under mötet med Barosso. Han vill tillämpa EU:s lagstiftning med större ”flexibilitet”.

EU-kommissionen å sin sida ska se till att EU:s lagstiftning följs. Alltså: ingen vargjakt i Sverige. Enligt EU-direktivet är det tillåtet med skyddsjakt på enskilda vargar som hotar exempelvis tamdjur. Men bara som en sista utväg.

Nu har vargparet i Tiveden fått valpar. Och det förändrar situationen. Den genetiska situationen för Sveriges vargpopulation förbättras, anser Olof Liberg, forskningsledare för Skandulv.

”Gynnsam bevarandestatus” är nyckelordet i EU:s direktiv om hotade växter och djurarter. Om den skandinaviska vargstammen når ”gynnsam bevarandestatus” kommer frågan om vargjakt i ett annat perspektiv. Då kan jakt bli tillåten. Några valpar i Tiveden är i varje fall ett viktigt steg mot att förbättra vargstammens status.

Försöken att flytta vargar har inte gått särskilt bra, för att uttrycka sig milt. Tanken var att genetiskt värdefulla vargar skulle bidra till att minska inaveln. Men den så kallade Junsele-vargen har envist promenerat tillbaka till sina hemtrakter.

Hade Reinfeldt känt till att vargparet i Tiveden fått valpar när han träffade Barroso hade han haft lite bättre underlag när han krävde mer ”flexibilitet”. Kanske kan vargarna rädda regeringen från ytterligare en konfrontation med EU-kommissionen.

Mer läsning

Annons