Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för byråkrati

I maj hade Askersund en arbetslöshet på 5,4 procent. Laxå hade en arbetslöshet på 10,8 procent. Borde Laxå reglera så att inte för många Askersundsbor flyttar till kommunen?

Annons

Nej ett så galet förslag skulle aldrig läggas fram. Som svensk medborgare får du arbeta var du vill i Sverige, i Norden och i de allra flesta länder i Europa. Om du råkar bo i Indien, Kina eller Peru får du också arbeta i Sverige, bara du kan visa upp ett anställningsbevis. Det byråkratiska krånglet har försvunnit.

Men på onsdagen presenterade justitieminister Morgan Johansson en utredning som ska granska arbetskraftsinvandringen, mot bakgrund att det förekommer att människor utnyttjas.

Vi ska inte acceptera att skumraskföretagare utnyttjar människor. Det ska också finnas system som gör att den som utnyttjas har en möjlighet att vända sig till facket eller myndigheter. Han eller hon ska inte behöva frukta en omedelbar utvisning. Det är trots allt ett tillstånd som ska utfärdas. Det borde alltså finnas möjligheter för myndigheter att göra riktade kontroller.

En av de saker som regeringen vill utreda är om anställningsavtalet ska göras bindande. Det låter som en sympatisk tanke.

Men arbetsmarknaden rör på sig. Tillståndsgivningen kan dröja i månader. Och medan en person arbetar i Sverige kan det ske förändringar i anställningsvillkoren som är legitima. Mej okej, utred gärna vad som kan göras.

Vad vi däremot inte borde sträva efter är en återgång till det gamla systemet med en arbetsmarknadsprövning.

Om en arbetsgivare ville anställa någon från ett land utanför den europeiska marknaden skulle en myndighet först kontrollera att Sverige verkligen hade behov av den typen av yrkeskunskaper. Sådana system blir byråkratiska och ineffektiva både mellan Laxå och Askersund och mellan Sverige och Indien.

Mer läsning

Annons