Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårt gemensamma hot

Annons

I fredags kom ytterligare ett bevis på att vi tillsammans håller på att föröda en av vetenskapshistoriens verkliga välgörare. Det blir allt mer vanligt att prostatapatienter drabbas av allvarliga infektioner. Orsaken är bakterier som är resistenta mot antibiotika.

Sverige är relativt sett förskonat från resistenta bakterier. Den, som tyckte att det var så mycket bättre förr i till exempel södra Europa där det gick att få tag i penicillin utan receptkrångel, har haft anledning att ändra uppfattning.

Sedan många år tillbaka finns utskrivningsregler hos oss som begränsar användningen av antibiotika.

Det finns skäl. Det besinningslösa (miss-) bruket har fått de ”smarta” bakterierna att ändra skepnad, allt för att överleva attackerna från människans motmedel.

Resultatet är bakterier som är motståndskraftiga mot allt fler typer av antibiotika, det som en gång var ett undermedel mot tidigare dödliga infektioner.

Fredagens larm kom inte långt efter det att vi som nation hämtat oss efter ehec-smittan. En möjlig källa till den smittan är bakterier som överförts från kor. Hypotesen är att de uppstått som resultat av missbruk av djur-antibiotika.

Smittskyddsinstitutet ska i höst ta upp larmet om allt fler allvarliga infektioner i samband med prostataprover. Vi lär få uppleva fler sådana sammanträden, tyvärr.

Sverige är alltså relativt förskonat. Men det går inte att stänga ute de nya hälsofarorna. Människor reser allt mer och bakterierna hakar på. Den utvecklingen går inte att stoppa, och ska inte stoppas. Den enda möjliga motattacken är ett ökat samarbete mellan länderna för att hindra nya smittor. Om vi inte förenas av annat, är detta sannerligen ett gemensamt problem att lösa för mänskligheten.

Det krävs stora resurser för att ta fram ny antibiotika som biter på de muterade bakterierna. Inga enskilda läkemedelsbolag eller ens enskilda länder har förmågan att klara detta på egen hand. Hoppet står till att forskningen, som in sin natur bygger på samarbete och förädling av andras kunskaper, får det stöd som krävs från världens förenade länder.

Det finns inga alternativ. Fiendebilden är klar – människorna mot bakterierna.

Mer läsning

Annons