Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem är det som gosar med diktaturer egentligen?

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Det finns politisk debatt. Och så finns det politisk propaganda. Det blir direkt pinsamt när ledarsidan på landets största dagstidning Aftonbladet skriver om veckans vapenskandal. Det är inte en politisk kommentar i vanlig mening, utan snarare en Pravda-artikel. Pravda var organ för det sovjetiska kommunistpartiet.

I veckan avslöjades att FOI, en forskningsinstitution knuten till försvaret, har försökt att mygla. När ett forskningsprojekt började få ont om pengar försökte FOI sälja in det till Kina. Forskarna skulle kunna jobba kvar. Men det skulle också innebära att Sverige säljer ett kunnande till Kina som skulle kunna användas för att tillverka militära flygplan och robotar.

Detta är åt helskotta! Och affären måste granskas, även om det skulle innebära att ytterligare någon minister får sparken. Och chefen för FOI bör under inga omständigheter sitta kvar. Så var detta sagt.

Aftonbladets Anders Lindberg skriver upprört om både Saudiaffären och den nu avslöjade affären om Kina. Och så konstaterar han: ”Men i de dolda rummen gosar vi med massmördare och diktaturer. Fredrik Reinfeldts regering har haft uppenbara problem med den här gränsdragningen.”

Jaha? Det är bara det att det var en socialdemokratisk försvarsminister som skrev på den överenskommelse som öppnade för att Sverige skulle hjälpa Saudiarabien med vapenteknologi. Och när Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven fick en fråga om det är okej att exportera vapen till diktaturer av SVT svarade han exakt så här: ”Under förutsättning att det sker med de regler som riksdagen har beslutat och de regler som myndigheten satt upp, så är det för att vi av säkerhetspolitiska skäl ska ha en försvarsindustri så att vi själva kan förse oss med försvarsmateriel.”

En partiledare som just ”gosar” med ”massmördare och diktaturer”, för att använda den socialdemokratiske skribenten Anders Lindbergs eget uttryck.

Framför allt Socialdemokraterna och Moderaterna tycker det är okej att kompromissa om demokratikrav. Allt talar för att Stefan Löfven i just denna fråga kommer att fortsätta med samma linje, om han blir statsminister – att gosa med diktaturer om de bara är beredda att betala bra för svenska vapen. Sådant som ger jobb på orter som Karlskoga och fler medlemmar i fackförbund som Metall (där Löfven var ordförande innan han blev partiledare).

Liberaler har krävt tydliga skärpningar av lagstiftningen. Diktaturer som Kina och Saudiarabien ska inte få köpa vapen i Sverige. En utredning ska lägga fram förslag om detta i höst. Löfven kommer av allt att döma att agera för att sådana krav blir lagom urvattnade. Och möjligen får han stöd av Moderaterna.

Skriv om det, Aftonbladet! Att anklaga Fredrik Reinfeldt för att gosa med diktaturer – och samtidigt dölja att Socialdemokraterna gör exakt samma sak är hyckleri. Då närmar sig Aftonbladets ledarsida en pressetik som liknar Pravdas. Moderaterna kritiseras hårt för en viss politik. Det egna partiets politik nämns inte, trots att den är identisk med Moderaternas.

Mer läsning

Annons