Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem är elefanten i S?

Det rödgröna samarbetet är upplöst. Resultat: Socialdemokraterna och Miljöpartiet är med och bestämmer, åtminstone i vissa tunga politiska frågor. Uppgörelsen om den svenska styrkan i Afghanistan är bara det första exemplet.

Annons

Vänsterpartiet är tillbaka i en politisk ökenvandring. Partiet kan agera principfast och profilera sig. Men ingen bryr sig egentligen om vad Lars Ohly tycker. Hans politiska inflytande är på väg att hamna i nivå med Jimmie Åkessons.

Nu kräver Aftonbladets ledarsida att ”elefanten” i det socialdemokratiska partikansliet ska bort. Och det är Mona Sahlin det handlar om: ”Det är många som har del i nederlaget. Ytterst ansvarig är dock Mona Sahlin och partiets verkställande utskott.”

Det är Socialdemokraternas medlemmar som har att bestämma om de har förtroende för Mona Sahlin eller inte. Många är säkert avvaktande. En del är kritiska.

Visst är Mona Sahlin ytterst ansvarig för att Socialdemokraterna gjorde ett ännu sämre val 2010 än 2006.

Men innan Socialdemokraternas medlemmar sparkar sin partiledare, kanske de skulle dra sig till minnes att Mona Sahlin hade en annan strategi än den som skulle bli partiets. Hon ville ha ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Men proteststormen i det egna partiet blev så stark att hon bara några dagar senare fick be Lars Ohly att också vara med.

Vad skulle hon göra? Avgå som nybliven partiledare? Nej, så gör man bara inte. Hon bet ihop och accepterade att hon inte fick som hon ville, den här gången.

Så om Socialdemokraternas medlemmar vill se en annan typ av samarbete och en annorlunda politik, kan det vara klokt att behålla Mona Sahlin som partiledare. Det är nog inte hon som är elefanten, trots allt.

Dessutom kan det vara en styrka att ha kvar Mona Sahlin, med tanke på det parlamentariska läget.

Regeringen Reinfeldt kommer att försöka åstadkomma fler uppgörelser över blockgränserna. Då är det en fördel för Socialdemokraterna att ha en partiledare med lång erfarenhet av regeringsarbete.

Mer läsning

Annons