Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ska tro på dialogen?

Partiernas ungdomsförbund borde släppas in på Örebros gymnasieskolor – även Sverigedemokraternas.

Annons

I en debattartikel i dagens NA klagar flera av de politiska ungdomsförbunden över att de inte släpps in på gymnasieskolorna i Örebro. Gymnasiechefen Lars Bäckman verkar vara på väg att backa. Sannolikt kommer förbunden till slut att släppas in på skolorna.

Vi har fått en ny politisk karta sedan valet 2010. Vi har fått in ett parti i riksdagen som anser att islam är ett hot mot Sverige. Partiledaren har till och med uttryckt att islam är det största utländska hotet mot Sverige sedan andra världskriget. Och det är klart, som ung muslim på en gymnasieskola är det ingen höjdare att möta ett parti eller ett ungdomsförbund som definierar dig eller din religion som ett hot.

Men vilka budskap partiernas ungdomsförbund än framför, måste skolorna kunna hantera det. Många av gymnasieeleverna har rösträtt. De ska under alla omständigheter gå till valurnorna och bestämma vilka som ska styra i riksdag, kommuner och landsting. De kommer också att ha rätt att rösta på vilka som ska sitta i EU-parlamentet. De kommer att möta argumenten utanför skolan, oavsett om partierna släpps in i skolorna eller inte. Det borde vara en del av samhällskunskapen att partierna och deras ungdomsförbund får framföra sina budskap även på gymnasieskolorna. Men skolorna ska också ge eleverna verktyg för att ställa de kritiska frågorna. Har jobbskatteavdragen varit ett bra medel för att skapa fler jobb? Blir det verkligen bättre vård om vi avskaffar vinster i välfärden? Är fler lärare det bästa medlet för att skapa en bättre skola?

Och kritiska frågor måste även ställas till Sverigedemokraterna. Är det till exempel rimligt att elever ska betrakta sina muslimska kamrater som ett samhällsproblem, bara för att de tillhör en annan religion?

Om inte ens skolan tror på det demokratiska samtalet, på dialogen mellan människor med olika uppfattning. Vem ska då göra det?

Mer läsning

Annons