Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har hört det förut

Annons

Det måste löna sig att arbeta. Detta torra konstaterande har fått vingar, lämnat sitt borgerliga näste och landat i den nya socialdemokratin. Håkan Juholts penna har gjort en liten korrigering och omformulerat denna gamla folkpartislogan till ”det måste löna sig bättre att arbeta”.

I går tog nye S-ordförande och hans färske ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich ett steg mot att formulera en politik för fler jobb. Politik är så mycket. Men, som de två avslutar sin debattartikel i Dagens Nyheter: Jobben går först! För utan jobb-politik, ingen socialdemokrati.

Den politiska vardagens alla nyanser i grått har nu avlöst helgens kongressrus för Håkan Juholt. Gårdagens utspel är inte direkt någon färgsprakande dusch av nytänkande. Mycket är faktiskt redan sagt – av partierna i Alliansen.

Vissa socialdemokrater kan säkert säga att likheten är en vrångbild. En annan förklaring är att det inte finns tydliga ideologiska skiljelinjer i jobbpolitiken. Det är däremot stor skillnad på dagens arbetsmarknad och den ”gamla tiden” som levde kvar i Sverige in på 80-talet. I dag handlar det mycket mer om praktiska lösningar.

För det första är det befriande att läsa att Juholt och Waidelich kopplar ihop barnfattigdomen med möjligheten att försörja sig. Fler i arbete är det bästa medlet mot fattigdom.

S-duon vill revidera skatterna, men varken sänka eller höja det totala skattetrycket, som ett medel att öka sysselsättningen. Det är ett tyst medgivande till att Alliansens politik så långt inte varit helt galen. Däremot ser de utrymme för omfördelningar. Helt rätt; fler jobbskatteavdrag är ingen genväg till paradiset.

Skolan är grundläggande för att vårt välstånd ska bli bättre, främst genom en satsning på lärarna, kräver Juholt och Waidelich. Vi har hört det förut, fast från Jan Björklund, FP. Slutsatsen blir inte sämre för det.

De två S-topparna anser också att de flesta av framtidens jobb finns inom tjänstesektorn. Juholts och Waidelichs analys skvallrar mest om att de vill ha fler högutbildade till den svenska industrin.

Måtte de återkomma till att alla inte klarar av att bli civilingenjörer. Det finns faktiskt andra tjänstejobb som är hedervärda och nyttiga för att Sverige ska utvecklas – för allas vårt bästa.

Mer läsning

Annons