Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har måste bli vi ska

Annons

Vi har. Vi har. Vi har. Fredrik Reinfeldt upprepade denna fras hur många gånger som helst under sitt tal till Moderatstämman på lördagen. Mycket snart måste det bli mer ”vi ska” för att inte dagens framgång ska kväva framtiden för partiet.

Fredrik Reinfeldt har anledning att vara nöjd. De nya Moderaterna har lyckats med att ändra kurs på den s-märkta oceanångaren Sverige. Kapten Reinfeldt och hans alliansbesättning fick väljarnas stöd att fortsätta på den inlagda kursen i valet för ett år sedan.

Motståndarna, Socialdemokraterna, har gått i livbåtarna och precis lyckats hala upp sin befälhavare över relingen. Under tiden som landets största oppositionsparti kämpar för att över huvud taget hålla näsan ovanför vattenytan, passar Moderaterna på att norpa åt sig ytterligare en del av deras gamla politik.

Finansminister Anders Borg friade till arbetsmarknadens parter strax innan han for till Bryssel för att delta i eurokrismötet. Han vill träffa både fack och arbetsgivare för att om möjligt komma fram till en samsyn om hur den svenska arbetsmarknaden ska bli mer öppen, särskilt för ungdomar och invandrare.

Moderaterna vill alltså ta över Socialdemokraternas gamla roll som inofficiell medlare, och påtryckare, på arbetsmarknadens parter. Det är i linje med Reinfeldts önskan att hans parti ska representera allmänintresset mot särintressen. Nytt för Moderaterna, men inte nytt för Sverige. Snarare är denna typ av samarbete kopplat till regeringsmakten.

I dag är vi det enda regeringsalternativet, sa Fredrik Reinfeldt i lördags. Förmodligen inkluderade han de andra allianspartierna i denna. För även om Moderaterna växer ytterligare så lär partiet inte kunna regera på egen hand.

Det mest effektiva sättet för ”stora” Moderaterna att börja prata mer ”vi ska” är att Socialdemokraterna återvinner sin förlorade heder och formulerar ett tydligt alternativ.

Fredrik Reinfeldt säger att han vill lyssna sig fram till en förnyad Moderatpolitik. Det låter bra. Men det räcker inte med att lyssna. Alla dessa berättelser måste sättas in de ideologiska grundmodeller som styr våra tolkningar av verkligheten. Konservatism, liberalism och socialism lever än i dag. Någon ism för allmänintresse finns inte.

Mer läsning

Annons