Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst är EU lockande

Annons

Vem vill ha med EU att göra? Unionen genomgår en djup kris. Just nu handlar det om att Grekland dragit på sig stora underskott.

Men EU:s attraktionskraft finns kvar. Island inledde i går förhandlingar om medlemskap. Eftersom Island redan tillämpar en stor del av EU:s lagstiftning, kommer förhandlingarna att gå snabbare än för många andra kandidatländer. Vid EU-toppmötet i förra veckan konstaterade EU:s stats- och regeringschefer att Kroatien kan avsluta sina förhandlingar om medlemskap vid årsskiftet. EU-toppmötet uttalade att gripandet av den misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic utgör ”ett positivt steg” för ”Serbiens EU-perspektiv”. Och fler länder står i kö ...

EU må vara en union som just nu är relativt inåtvänd. De stora visionerna har stått tillbaka till förmån för akut krishantering. Alltför många av EU:s regeringar sysslar med att göra kortsiktiga utspel för att vinna nästa val. Ett exempel är Danmarks försök att återinföra gränskontroller – om än i modifierad form – gentemot Tyskland och Sverige.

Men samtidigt är EU en magnet som drar till sig nya länder. EU-medlemskapet är kvittot på att ett land har omvandlats från att ha varit drabbat av diktatur eller krig, till att ha etablerat sig som en stabil demokrati. Förhoppningen om ett framtida EU-medlemskap var en avgörande orsak till att Ratko Mladic fick åka till Haag. Processen mot medlemskap har fått Kroatien att genomföra politiska och ekonomiska reformer.

Flera länder på Balkan ligger fortfarande som krutdurkar, staplade vid EU:s gränser. Men krutdurkarna minskar i antal. Slovenien kom med i EU 2004. Kroatien står på tur. Makedonien är på gång.

Däremot skulle ett nej till Kroatien – och ett förhalande av Serbiens process mot medlemskap – kunna leda till att de nationalistiska krafterna fick förnyad styrka. Det vore farligt – och dyrt – för dagens EU-länder.

Island är en annan historia. Landet har en egen skvalpvaluta. Nedgången i världsekonomin 2008 drabbade Island särskilt hårt. Islands slutsats blev att EU ger bättre ekonomisk stabilitet. Det kan vara värt att påminna om det i en tid då EU-motståndare sprider förenklade bilder om att Greklandskrisen enbart skulle bero på euron.

Mer läsning

Annons