Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Volleybanan och demokratin i Askersund

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Det blir en strandvolleybana vid Estabosjön i Åsbro. Lagom till nästa sommar ska den stå klar. Det sade kommunfullmäktige i Askersund på måndagskvällen.

Då frågar sig någon: Hade kommunfullmäktige i Askersund inget viktigare för sig? Jodå, det fanns tyngre frågor på dagordningen. Till exempel bestämdes att kommunalskatten förblir oförändrad under nästa år.

Det intressanta med strandvolleybanan är att det handlar om medborgarnas möjligheter att påverka kommunala beslut mellan valen. Orsaken till att strandvolleybanan över huvud taget kom upp på dagordningen är att Tryggve Löwhagen i Åsbro skrev ett medborgarförslag till kommunfullmäktige.

Vitsen med medborgarförslag är att den kommunala byråkratin drar i gång och börjar granska förslaget. Är det en kommunal fråga? Är förslaget över huvud taget möjligt att genomföra?

Sedan hamnar förslaget, med bakgrundsmaterial, på fullmäktiges dagordning. I det här fallet såg byråkraterna att det fanns lite pengar över i potten för föreningsbidrag. Beslutet blev att det blir en strandvolleybana, under förutsättning att kommunen kan komma överens med Åsbro intresseförening om skötseln.

Det flesta medborgarförslag avslås. Men även ett nej kan vara en del av dialogen mellan medborgaren och kommunledningen. Förra året skrev Alva Lindsmyr, elev vid Sjöängsskolan, ett förslag om att elever som bor i Rönneshytta ska få ett busskort mellan Askersund och Skyllberg. På det sättet skulle de kunna åka hem tidigare, de dagar de slutar tidigare i skolan. Men här sade kommunfullmäktige nej.

Kerstin Svärd från Centerpartiet ifrågasatte om kostnadsberäkningen (7 000 kronor per elev) var korrekt.

– Borde de inte kunna få ett rabattkort, som de drar just de dagarna?

Och hon tillade att det inte alltid är så kul för ungdomar att bo ute på vischan.

Kommunalrådet Per Eriksson (S) svarade:

– Jag tror att många ungdomar tycker att det är skitkul att bo på vischan.

Lösningen är snarare att få tillstånd anropsstyrd trafik, sade Per Eriksson. Alltså ett system med kollektivtrafik, där det går ett fordon efter någon form av förbokning.

Alva Lindsmyr fick inte som hon ville. Men hon fick till stånd en konkret debatt och kommunalrådet Per Eriksson pekade trots allt på en möjlig lösning.

Sara Hedegren – som också går i Sjöängsskolan – skrev ett medborgarförslag om att förbättra gatubelysningarna på Estabovägen och inom Västra Å. Här svarar kommunfullmäktige med ett ”nja”. Inte just nu, men kanske senare. Frågan ska ”beaktas”, som det heter, när kommunen planerar sin verksamhet för de kommande tre åren. Och under alla omständigheter ska gatuingenjören utreda vad som kan göras. Gatubelysningen i Västra Å är gammal och borde egentligen bytas ut. Fast vägen ägs av en vägsamfällighet. Så frågan är om kommunen ska ta över ansvaret för gatubelysningen.

Medborgarförslagen ger den enskilde en ingång till det politiska spelet, utan att förslagsställaren behöver söka medlemskap i ett politiskt parti. Kanske finns det en framtida politiker bland någon av eleverna vid Sjöängsskolan. Första steget kan vara ett medborgarförslag.

Mer läsning

Annons