Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Werme fick inte vara nummer ett

Staffan Werme ville vara nummer ett i Folkpartiet i Örebro. Nu är han inte det längre – och lämnar kommunalpolitiken.

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Vid ett möte på torsdagen beslöt medlemmarna med knapp majoritet att nominera Karolina Wallström till toppnamn på listan inför valet till kommunfullmäktige. Då valde Staffan Werme att backa.

Det är en händelse som berör fler än folkpartister, eftersom Staffan Werme har varit en framträdande politiker i Örebro under många år. Han brukar ta plats i fullmäktige. Han är ofta hård i sin polemik.

Det har gått förhållandevis bra för Folkpartiet i Örebro. 2006 fick Folkpartiet elva procent av rösterna – och efter valet blev Staffan Werme ordförande i kommunstyrelsen. Vid valet 2010 fick Folkpartiet nio procent av rösterna i kommunalvalet. Visserligen sämre än 2006. Men klart bättre om vi jämför med Folkpartiets siffror i riksdagsvalet.

Under ledning av Staffan Werme har Folkpartiet i Örebro haft en socialliberal – eller vänsterliberal – profil. När Folkpartiet gjorde en högersväng i retoriken inför valet 2006 hörde Staffan Werme till dem som polemiserade mot partiledningen. Men i dag har partiet på riksplanet återknutit till sina socialliberala traditioner. Vid landsmötet för ett par veckor sedan valdes Staffan Werme till partistyrelsen.

Ett av problemen för Folkpartiet i Örebro är att Staffan Werme varit lite för mycket nummer ett. Folkpartiet i Örebro har varit Staffan Werme och Staffan Werme har varit Folkpartiet. Det kan ha med personligheten att göra. Men det har också med tiden att göra. Staffan Werme har suttit i kommunfullmäktige i 25 år. Och han har varit kommunalråd eller oppositionsråd i 16 år. Förr eller senare kommer du till en punkt där det är dags att avgå – eller där medlemmarna tycker att det är dags att pröva något nytt.

Det har kommit ett antal signaler om att det finns medlemmar i Folkpartiet i Örebro som vill ha förnyelse. En var att Emil Rissve bestämde sig för att ställa upp som motkandidat till Staffan Werme på förstaplatsen, en kandidatur som han senare drog tillbaka. En annan var provvalet, där Staffan Werme visserligen vann. Men det var jämnt i toppen. Och på torsdagen hölls den avgörande medlemsomröstningen. Också den var jämn. Men nu fick Karolina Wallström fler röster än Staffan Werme.

Omröstningen tvingar fram ett delat ledarskap för Folkpartiet. Staffan Werme sitter kvar som oppositionsråd fram till den första januari 2015. Men i valrörelsen blir Karolina Wallström Folkpartiets affischnamn inför kommunalvalet. Vi kan också notera att andranamnet på listan är Azita Iranipur. Två kvinnor i toppen, alltså.

Mer läsning

Annons