Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledsamt att tvingas lägga ned asylboende

Nyligen satsade Andreas Gustafsson som driver Olshammar asylboende en miljon kronor för att göra plats för fler asylsökande. En kostsam satsning nu när Migrationsverket istället avvecklar boendet.

Det är en nedstämd företagsledare som berättar om den förestående stängningen av Olshammar Camp, asylboendet som sedan 2015 drivits i Olshammars Folkets hus.

– Man kan inte göra så mycket åt beslutet, men jag förstår inte var alla ska ta vägen, säger Andreas Gustafsson, vd Aspa förvaltning AB.

– Vi har satsat mycket på att vara ett kvalitativt boende och så hör man från folk som flyttas att de placeras i baracker och i husvagnar. Det är fel, tillägger han.

På Olshammar Camp bor det i dag 51 asylsökande men stället har, efter att de nyligen gjort i ordning ytterligare ett radhus, kapacitet att ta emot 90 stycken.

– Vi kommer definitivt att gå väldigt mycket back på det här och nu kommer vi med största sannolikhet att tvingas sälja fastigheten, säger Andreas Gustafsson.

Den tionde april har han fått besked om att boendet ska tömmas. Det innebär att två personer förlorar jobbet, varav den ena är Andreas Gustafssons egna fru som arbetat som verksamhetsansvarig på Olshammar Camp.

– Jag ska vara ärlig och säga att hon grät över det här beskedet, hon har engagerat sig så mycket i de personer som bott på asylboendet.

Bland annat ska hon ha hjälpt flera av boendets barn som har funktionshinder att komma igång med rehabilitering i Hallsberg, något som Gustafsson befarar kommer avbrytas i och med stängningen.

– Vi får tyvärr blunda och gå vidare i våra liv, man gör inte sig själv någon tjänst om man följer upp dessa människor och ser att det blir dåligt för dem.

Enligt Andreas Gustafsson har Aspa förvaltning AB ansökt om att omförhandla sitt avtal med Migrationsverket så att de kunde bli ett permanent boende men någon ska ha överklagat alla deras ansökningar och fördröjt processen.