Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lego en avkopplande hobby

Hos familjen Fyrpihl i Gusselby finns massor med lego. Kanske inte så konstigt med tre barn i familjen. Men det är mamma Hanna som är den största legofantasten.

Annons

Det började när sonen Oskar var tre-fyra år gammal och fick en rymdfärja i lego i julklapp. Den var han alldeles för liten för att bygga ihop själv så istället blev det Hanna och maken Patrik som byggde. Och Hanna blev fast.

– Jag började titta på hemsidor och hittade stora fina byggnader, berättar hon.

För fyra år sedan fick hon Eiffeltornet i julklapp. Därefter har det blivit flera hus och en karusell.

Hanna tror att fler vuxna skulle gilla att bygga med lego.

– När man väl har börjat så är man fast. Det är väldigt avkopplande, säger Hanna som gillar att det snabbt blir ett resultat.

Hon fascineras också av de små detaljerna. I husen som hon har byggt finns mycket inredning. I en affär finns både en provhytt, kassaapparat och kunder.

Sorterar noga

Det är inte särskilt komplicerat eftersom det finns en ritning att följa. Precis som när man lägger pussel gäller det att hitta rätt delar och mycket tid går åt till att sortera upp bitarna.

Hannas nästa projekt är Tower Bridge, ett bygge med 4 287 delar. Men hon har också det indiska templet Taj Mahal ligger hemma och väntar och det består av över 6 000 bitar.

Hur mycket tid hon lägger på sin hobby kan hon inte svara på.

– Tiden bara försvinner när jag håller på, säger Hanna som gärna sitter på kvällarna när barnen har gått och lagt sig.

När byggena är klara så hamnar de i källaren. Det roliga är att sätta ihop dem och sedan är de inte till så stor nytta. Men Hanna vill inte gärna plocka sönder dem heller. Barnen får gärna leka med dem, och de hjälper även till att bygga ibland.

– Men det är mitt lego och de får inte förstöra eller bygga om något, säger Hanna och ler nästan lite förläget.

Skakar paketen

Lego är ingen billig hobby. En byggnad går på ett par tusen kronor. Liksom hos många barn står därför lego högt upp på Hannas önskelista till jul.

– Då kan jag skaka paketen för att höra om det är något lego i, säger hon och skrattar.

Hittills har Hanna bara byggt färdiga modeller och följt ritningar. Att göra något helt eget lockar henne inte så mycket.

– Men jag har haft lite tankar på att bygga en modell av vårt hus. Det kanske blir av någon dag.