Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lekeberg inför vårdnadsbidrag

Lekebergs kommun inför vårdnadsbidrag från den 1 juli. Det bestämde kommunfullmäktige under torsdagskvällen. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

Från och med den 1 juli kan de föräldrar i Lekebergs kommun som har barn från 1 till 3 år och önskar var hemma med dem i stället för att använda sig av den kommunala förskolan få upp till 3 000 kronor i månaden i vårdnadsbidrag.

Frågan om införande av vårdnadsbidraget togs av Kultur- och bildningsnämnden i december. Därefter har det tagits i kommunstyrelsen med reservation från Socialdemokraterna som hellre ville lägga pengarna på en heltidstjänst som kultur- och föreningssekreterare. Ordförande i kultur- och bildningsnämnden, Håkan Söderman (M), inledde debatten i kommunfullmäktige med att förklara att alliansen lovat att införa vårdnadsbidraget under mandatperioden.

– Och detta är finansierat i internbudgeten. Vi tror på valfrihet och familjens förmåga att välja vad som är bäst för barnen. Man kan ta det ansvaret själv, det är jag övertygad om.

När det gäller finansieringen menar Håkan Söderman att alla inte kommer att välja vårdnadsbidraget och därför kommer de 400 000 kronor som lagts i budget för 2010 också att räcka. Därmed yrkade han bifall till kommunstyrelsens förslag.

Oppositionsrådet Kjell Edlund (S) sade att utredningen som presenterats var tunn och att det kommit till andra handlingar.

– Vi begär därför återremiss. Det handlar om rätt mycket pengar, kanske inte i år men sedan blir det mer, menade Kjell Edlund.

Marianne Ring (MP) krävde återremiss på grund av att beslutsunderlaget var dåligt medan Birgit Ewertsson (C) yrkade bifall. Margareta Karlsson (V) krävde återremiss på samma grund som Miljöpartiet. Gösta Jedberger (KD) hävdade att man skall överlåta åt människor att välja själva och yrkade bifall. Lennart M Pettersson (S) tyckte att det var allvarligt att hanteringen av ärendet inte skötts enligt de demokratiska spelreglerna.

– Ni i centern har talat om hur viktigt det är att bereda ärenden och jag är förvånad över att det nu finns pengar. Ni har inte råd att spola isar men har råd till vårdnadsbidrag, sade han.

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Hult (C) upprepade alliansens vallöfte om att vårdnadsbidraget skall genomföras när det finns ekonomiska förutsättningar och det menade han att ekonomichefen precis visat på i sin rapport.

Håka Söderman avslutade diskussionen med att förklara att pengarna kommer att tas från den budgetram som kultur- och bildningsnämnden fått sig tilldelat. Därefter ställdes frågan om beslutet skulle tas under mötet eller återremitteras. 20 ledamöter röstade ja för ett beslut och 14 röstade nej. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet om vårdnadsbidrag.