Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barns rättigheter stod i centrum

Barns rättigheter stod i fokus på Lekebergsskolans högstadium i veckan.
– Det har varit lärorikt och intressant. Det är bra att diskutera saker vi inte brukar prata så mycket om, säger eleven Beatrice Haglund.

Annons
Intressant. Eleverna Alva Edlund, Beatrice Haglund och Elton Wååg tyckte att temaveckan om barns rättigheter var bra och hoppas att den leder till att fler vågar diskutera problem.

Det är Rädda barnen som i samarbete med olika organisationer ligger bakom temaveckan ”Kärleken är fri”, som även besöker högstadieskolor i Kumla och Degerfors under våren.

– Vi samverkar med polisen, socialtjänsten, frivilligorganisationer med flera, berättar projektledaren Malin Österberg från Rädda barnen.

Under veckan pågick en utställning om barns rättigheter i cafeterian som var öppen för alla elever. Annars riktade sig temaveckan till åttondeklasserna, som jobbade med barns rättigheter i klassrummen i stället för att ha sina vanliga lektioner. Polisen i Lekeberg, ungdomsmottagningen och Rädda barnen med flera besökte skolan. De höll föreläsningar och diskussioner med eleverna om bland annat hedersrelaterat våld, diskriminering och värdegrunder.

– Vi har pratat mycket om barnkonventionen. Att barn också har rättigheter, vi behöver inte vara tysta, säger Alva Edlund.

Åttorna fick även se teater och filmen ”Tusen gånger starkare”.

– Teatern och filmen tycker jag var det bästa med temaveckan. Filmen handlade om jämställdhet, att killarna tar mer plats i klassrummet än tjejerna, fortsätter Alva.

– Men det kan lika gärna vara tvärsom. Och det behöver inte vara tjejer och killar, det kan lika gärna vara andra grupper som finns i en klass, påpekar Elton Wååg.

Flera av eleverna tycker att det mesta som togs upp under veckan är sådant som de redan vet.

– Men det kan leda till att vi börjar tänka mer och vågar diskutera sådant som är ”hysch-hysch”, som homofobi till exempel. Man måste börja prata om problem för att kunna lösa dem, säger Elton.

Elisabeth Pettersson

019-15 50 26

[email protected]

Mer läsning

Annons