Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockhöjer va-taxan

Taxan för anslutningsavgifterna till va-ledningsnätet kommer att höjas med närmare 100 procent i Lekebergs kommun från den 1 april. Orsaken är ökad inflyttning till kommunen.

Annons

I dag kostar det cirka 35 000 kronor att ansluta sig men för att taxan skall kunna finansiera va-verksamheten behöver den höjas till cirka 75 000 kronor för en normal bostadsfastighet. Under tisdagen behandlar kommunstyrelsen frågan om en taxehöjning för anslutningsavgifterna när det gäller vatten och avlopp. Men det är kommunfullmäktige som fastställer taxan och detta kan ske i februari. Enligt förslaget kommer den nya taxan att gälla från den 1 april. Detta gör också att en full taxefinansiering uppnås inom va-området för hela 2010.

Lekebergs kommun har under en längre tid haft oförändrad taxa för anslutningsavgifterna till det kommunala va-ledningsnätet. Men eftersom inflyttningen i kommunen ökar blir även trycket på att få ansluta sin fastighet till va-ledningsnätet större genom att arbetskostnaderna ökar. Bland annat tänker kommunen under året bygga ut ledningsnätet i Knista-Sanna för ett 20-tal fastigheter och i Lanna för cirka 30 fastigheter. Lekeberg har jämfört med andra kommuner i samma storlek haft låga anslutningsavgifter.

Annons