Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En blåsning för hövdingen

Landshövding Rose-Marie Frebran och länsrådet Kjell Unevik inledde sin länsturné med ett besök på BRA maskiner AB i Mullhyttan.

Annons
Rose-Marie Frebran.

– Ett expansivt företag som kommit igen efter krisen, berömde Rose-Marie Frebran.

En av BRA maskiners helt egna produkter är ett alkolås kopplad till nyckelhanteringssystem som säljs bland annat till Poståkeriet. Även Kastanjen i Fjugesta har detta system.

Man blåser i en alkotestare som skickar en signal till ett lås i nyckelskåp med tiotalet nycklar i. Är allt okej är det bara att ta ut bilnyckeln och köra iväg. Är det inte okej förblir bilnyckeln inlåst i skåpet. Detta system är billigare än sätta in alkolås i fordon.

– Men alkolås är också en facklig fråga på företagen. Vill man att det skall vara anonymt eller inte? Facken menar att det är en fråga om integritet medan statistiken säger att en av tio personer har alkoholproblem, förklarar säljaren Johan Andersson.

Både Rose-Marie Frebran och kommunalrådet i Lekeberg, Henrik Hult (C), blåste i alkolåset under torsdagen och det gick bra.

Viktiga kommunfrågorEfter besöket i Mullhyttan fick landshövdingen ta del av viktiga frågor som kommunledningen brottas med. En fråga är vindkraften och en eventuell etablering i Kilsbergen.

– Jag trodde aldrig att motståndet skulle vara så stort. Det är den största politiska frågan nu och vi för debatten. Men den är tung och tuff, suckade Henrik Hult.

En annan fråga är mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Kommunen saknar lediga lägenheter. Kumla och senast Laxå har tackat nej till samverkan med Lekeberg och från regeringshåll börjar det talas om tvångsåtgärder för kommuner som inte tar emot.

– Nu håller vi på att undersöka Landstingets lokaler i Futurum. Men ingen av oss tror på detta. Det blir för dyrt att bygga om, säger Henrik Hult.

Kommunturnén för landshövding och länsråd ser ut enligt följande: 17/2 Lekeberg, 1/3 Örebro, Lindesberg, 3/3 Hällefors, 11/3 Laxå, 17/3 Hallsberg, 29/3 Nora, Karlskoga, 31/3 Degerfors, Askersund, 7/4 Ljusnarsberg, 13/4 Kumla.

Peter Gustavsson och Paul Friman från BRA-maskiner visar en lastbilsdetalj för Eva Jonsson, Charlotta Englund, Henrik Hult och Marianne Karlsson.

BRA maskiner AB

Familjeföretag som startade i Östansjö 1971, flyttade till Vretstorp men kom till Mullhyttan 2008

Gör mycket legoarbeten och bearbetningar åt kunder som Husqvarna i Åsbro, SVAB i Hallsberg och SPX Johnson pump marine.

Egna produkter är bland annat nyckelhanteringslösningar och alkolåslösningar. Exempel är en nyckelautomat för obemannade biluthyrningar.

Utför montage, installation, service och support över hela landet

Har 34 anställda och en budgeterad omsättning på 45 miljoner kronor för 2011

Mer läsning

Annons