Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engagerad i allvar och skoj

Fjugesta.Politiskt engagemang i S-toppen. Revyskåde-speleri i Lekebergs revysällskap, flera hemsidor till olika föreningar. Och så översätter han dataprogram – för skojs skull. Man blir alldeles matt av att lyssna på vad Lennart M Pettersson hinner med.

Annons
Lennart M Pettersson har investerat i en rejäl och fin videokamera som han framför allt filmar Lekebergs revysällskaps tillställningar med.BILD: JESSICA UHLIN

Om man ska börja någonstans och berätta om Lennart M Pettersson, så skulle det kunna vara när han blev uppsagd från sitt jobb om inspektör på Anticimex i början på sjuttiotalet. Av en händelse fick han höra att industrin i Garphyttan sökte folk. Han sökte, och fick jobbet, trots att han aldrig tänkt sig att jobba inom industrin.

Den närmsta kollegan var fackligt engagerad, och lockade med Lennart på en facklig kurs.

– Jag är en sån som inte kan hålla tyst, så sen var jag fast, berättar han.

Han blev invald i fackets styrelse och blev så småningom ordförande. Folk runt omkring ville att han skulle satsa på kommunpolitiken.

Så blev det. I tolv år satt Lennart i kommunfullmäktige i Örebro. När Lekeberg blev egen kommun blev Lennart oppositionsråd på halvtid. Då hade han också blivit ombudsman för LO-distriktet. Kommun-styrelsens ordförande blev han efter valet 1998, och innehade titeln till 2006. Han har nu klivit tillbaka från socialdemokraternas frontposition, men sitter fortfarande i kommunstyrelsen.

Kul med humor

Som nybliven toppolitiker ville han se hur Lekebergs revysällskap skulle häckla honom, och köpte biljett till premiären.

– Jag tycker det är kul med humor, man måste kunna skratta åt sig själv.

Han tyckte numret med den offentliga toaletten, som socialdemokraterna propagerat för, var roligt. Han gjorde upp att han i sista föreställningen skulle vara med och gestalta sig själv. Så blev det även året därpå, och det utvecklades till en tradition att han skulle dyka upp. Numera är han deltagare i revysällskapet på egna meriter.Förutom att agera och skriva texter, så filmar och fotograferar han.

Och så var det data-intresset. Redan på Garphyttan började Lennart skriva egna program.

– Det här var så tidigt, men jag blev fascinerad av det. Jag fick lära mig från grunden, och är en sån där riktig kodknackare.

Han har byggt hemsidor åt flera föreningar, och fick som kommunalråd se till att kommunens egen hemsida kom till stånd. Rent praktiskt, eftersom IT-avdelningen på den tiden inte hade rätt kompetens.

Mänskliga möten

– Jag brukar också översätta utländska program till svenska. Betalningen brukar vara att man får programmet gratis, men det spelar ingen roll. Jag gör det för att det är kul.

Man kan tro att denne man då i alla lägen skulle propagera för datorns överlägsenhet. Men Lennart vill framhålla det mänskliga mötet, som inte får gå för-lorat i denna tid av mejlande och sms:ande.

– När jag var kommunalråd och fick mejl, så svarade jag i stort sett aldrig med ett mejl, om det inte var ett väldigt enkelt ärende. Kunde jag få reda på vem som skickat mejlet, så ringde jag alltid upp. Genom att få direkt feedback är det lättare att förstå varandra.

I sommar fyller Lennart pensionär. Men det blir bara på pappret. Han räknar med att fortsätta i samma takt.

Lennart M Pettersson är en man med många järn i elden.

Mer läsning

Annons