Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fack och arbetsgivare överens

De senaste dagarnas diskussioner om lärarnas löner i Lekeberg  har slutat med en uppgörelse.

Annons
Överens. Lägsta lönepåslaget blir 500 kronor för lärare i Lekeberg. Peter Brändholm, personalchef, Jan Hörman, Lärarförbundet, Erik Liljenskog, Lärarnas Riksförbund och Ewa Lindberg, kommundirektör.

 Kommundirektör Ewa Lindberg förklarar att arbetsgivaren gått med på fackets krav om att det lägsta lönepåslaget för lärare ska vara 500 kronor i månaden. Tidigare avtal om de lägsta lönepåslagen skrevs aldrig under av Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.

– Jag är glad över detta och nu ska vi också se över arbetet med löneöversynen. Arbetet att sätta lön har inte varit lyckat helt ut. Nu gör vi en ny process. Det är beklagligt att lärarna är väldigt missnöjda. Vi vill sträva efter en lön som upplevs som rättvis och det är viktigt att lärare har en god löneutveckling, säger Ewa Lindberg och hoppas att det nu går att fokusera och lägga energi på måluppfyllelsen i skolan.

Jan Hörman från Lärarförbundet förtydligar att handlar om en partsgemensam samverkan och att Lekebergs kommun faktiskt satsar lönemässig på lärarna.

– Vi har procentuellt den tredje högsta höjningen i landet den här perioden, även om vi höjt lönerna från en låg nivå, säger Jan Hörman.

– Lärarfacken är nöjda med löneökningen, den är bra, säger Erik Liljenskog från Lärarnas Riksförbund.

Man är också överens om att fördelningen av löneökningarna ska ses över.

Snittlönen för en lärare i Lekebergs kommun är i dag 30 300 kronor i månaden. Med den summan ligger kommunen ungefär i mitten jämfört i länet. Tittar man på lönerna i hela landet så ligger Lekeberg däremot på den undre halvan.

– Nu hoppas vi att det här skickar positiva signaler så att de som funderar på att byta jobb kan tänka om. De flesta trivs ju i Lekeberg, menar Hörman.

Enligt Lärarförbundet är det 4 personer på Lekebergsskolan 3-6 och två personer på Tulpanens skola som har sagt upp sig. Jan Hörman har pratat med fem av dem och de uppger att det är dålig lön som orsakar att de slutar.

Rektorsfrågan på Lekebergsskolan 3-6 löses också genom att nuvarande t f rektor Agneta Birgersson fortsätter även under hösten. Den 1 Augusti börjar nya förvaltningschefen Maria Bäcklin.

– Vi jobbar på en bra lösning för elever och lärare, säger Ewa Lindberg.

– Detta är ett tydligt tecken på att man tar det på allvar och vi hoppas på fortsatta satsningar, säger Erik Liljenskog.

Mer läsning

Annons