Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågelskådare vill stoppa vindkraft

Närkes Ornitologiska Förening är starkt kritisk mot den planerade vindkraftsparken i Kilsbergen. Föreningen uppmanar därför länsstyrelsen och kommunerna att förbjuda den.

Annons

Den föreslagna etableringen av ett drygt 20-tal 180 meter höga vindkraftverk i Kronobergprojektet, Kilsbergen är inget som ornitologerna i Närke gillar.

Stora konsekvenserI ett yttrande till Stena Renewable anger de flera orsaker till ställningstagandet. Kilsbergsområdet är unikt inom södra Sverige. Även mindre ingrepp i detta, till stor del oexploaterade område, får stora negativa konsekvenser menar föreningen. De menar att området är synnerligen olämpligt som plats för en stor vindkraftsanläggning.

NaturvårdsprogramUngefär hälften av det föreslagna exploateringsområdet skulle ligga i områden som omfattas av naturvårdsprogram. Men också de särskilt skyddsvärda miljöer som sumpskogar, strandområden, geologiska formationer med mera som återfinns inom området.

”Enligt vår uppfattning understryker denna listning ytterligare den föreslagna exploateringens olämplighet”, skriver Närkes ornitologiska Förening.

Läs mer i onsdagens NA

Annons