Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler äldre än yngre vid vallokalen

Valförrättarna i Linden upplevde att intresset för EU-valet växt sedan det senaste. Många besökte vallokalen Linden på förmiddagen och vid tretiden var det lugnt.

Annons
Valförrättarna får inte kryssa av sina egna röster. Sven Bellander ska rösta när han blir avbytt, valförrättare har han varit på valdagar sedan 1976. Ida Stenmark har förtidsröstat och registrerar röster för första gången.

Det var ingen tvekan för Urban Karlsson att använda sin röst i valet till Europaparlamentet.

– Det är väl en plikt, eller i alla fall en rättighet, att rösta. Då ska man väl göra det, säger han efter att ha lagt sin röst. Han har röstat i alla EU-val och vilket parti det blev hade han haft klart för sig sedan länge.

– Det var de som hade det bästa förslaget. Jag har lyssnat lite allmänt, sen faller man för vissa saker, säger han. Sven Bollander och Ida Stenmark agerade valförrättare under eftermiddag där det inte var risk för någon kö. De upplevde att det kom fler äldre än yngre till vallokalen Linden, där 1079 personer hade möjlighet att rösta på valdagen.Trots att de själva tillbringade en stor del av dagen i vallokal hade de inte ansträngt sig för att få sina vänner att komma och rösta. Sven Bollander menade att det inte behövdes, de skulle rösta ändå. Ida Stenmark var mer osäker. Hon tror att många yngre har dålig kunskap om EU-valet och därför väljer bort att rösta.

– Man kanske inte vet vad de gör för skillnad. Det blir nog fler som röstar i höst tror jag, säger hon.

Mer läsning

Annons