Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folk har festat i Gropen i 80 år

Trångt men mysigt. Gropens festplats fylldes i helgen av glada festfirare. Under lördagseftermiddagen stod barnen i centrum, och de kunde fiska fiskdamm och få guldpengar ur Pippi Långstrumps kappsäck.

Annons

Gropafesten är en mångårig tradition som firar 80-årsjubileum i år. Den inleddes på fredagskvällen med dans till Sten och Stanley, då cirka 900 personer kom. På lördagskvällen blev det mer ös med artister som Solid, DaBuzz och Magnus Bäcklund. Men innan dess var det barnens tur att få roas av Pippi Långstrump (gestaltad av Pernilla Berger) och Skånebaserade underhållningsduon Tuta och kör, som verkligen fick fart på publiken.

Ideellt arbete

Gropafesten är den viktigaste inkomstkällan för Gropens IF, och det är ideellt arbete som får hela arrangemanget att rulla på. Det går åt cirka 70 funktionärer, berättar Tomas Helldén i arrangörsgruppen.

– 80 år är något visst, det är ett arv så att säga. Jag hoppas att det blir 80 år till, säger han.

Och visst är det något visst. I själva Gropen bor runt 200 personer, men det brukar komma runt 2000 personer på Gropafesten.

– Tänk om Örebro skulle tiodubbla sin befolkning under en helg! Men vi kör bara en gång per år, och det är bara då vi använder festplatsen. Vissa har tyckt vi skulle ha fest oftare, men en Gropafest om året räcker, säger Tomas Helldén.

Bra artister

Han är stolt över att Gropafesten kan få så bra artister, och så mycket besökare. Han berättar att det var 2001 som man fick göra ett vägval.

– Det hade gått ner med besökare, det kom kanske 200-300 personer, och vi sa att om vi ska fortsätta så får vi satsa. Om det är uppskattat av folk runt omkring så kommer de. Så vi satsar på ett bra dansband och håller hög standard på artisterna. Det är inte alla ställen som kan hålla en sån här fest i gång, säger Tomas Helldén.

Artister och bekanta

Några som brukar besöka Gropafesten är Sven och Britt-Marie Persson, som bor precis i närheten.

– Det är trevligt, och så är det ett jättemysigt ställe. De är duktiga på att ha bra artister. Och så träffar man många bekanta, som bor här runt omkring, säger Britt-Marie.

De har med sig dottern Åsa Persson och barnbarnet Tuva Bergström, som nu bor i Fjugesta. Framför allt för att Tuva ska få se Pippi, och äta våfflor.

– Det har blivit lite tradition, man är ju uppvuxen med det här, säger Åsa.

Mer läsning

Annons