Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvaret motsätter sig vindkraftverk

De planerade vindkraftverken kan störa hemliga, tekniska system vid Villingsberg, menar Försvarsmakten.

Annons

Försvarsmakten motsätter sig etableringen av Kronoberget. Det är höjden på de planerade vindkraftverken som är problemet.

Stena Renewable AB vill bygga 20 vindkraftverk med höjder upp till 180 meter i Kilsbergen. Försvarsmakten anser att det finns risk för att vindkraftverken kan störa deras system och tillhörande anläggningar, som har riksintresse för totalförsvarets militära del.

Säger nej så längeTre av vindkraftverken kommer enligt Försvarsmaktens analys att medföra stora störningar på de tekniska systemen. Vindkraftverken ligger i nordvästra delen av området närmast Villingsbergs skjutfält samt inom en 20 kilometers radie runt skjutfältet som bör vara fritt från höga objekt. Därför vill Förvarsmakten att verken skall begränsas i höjd till 132, 140 samt 145 meter. Försvarsmakten håller också på med en detaljerad utredning över hur områden runt landets skjutfält ska avgränsas.

I avvaktan på utredningsresultatet motsätter man sig ett tillstånd till Kronoberget. Om utredningen kommer fram till att vindkraftsprojektet kan accepteras så gäller alltså de lägre höjderna för tre av verken.

Mer läsning

Annons